Бизнесът на Варна плати 43 млн. данъци

Животът

06-02-2013, 12:26

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всички юридически лица трябва да подадат декларация до 1 април

През изминалата 2012 година варненските фирми са внесли над 43 млн. лева корпоративен данък, съобщават от НАП. Така в държавния бюджет са постъпили 6.2 млн. лева повече от 2011 година.

3 293 е общият брой на подадените декларации от корпоративни клиенти в НАП Варна до настоящия момент. 1 911 от тях са подадени по електронен път, което представлява 58% от общо подадените декларации. 40% от корпоративните клиенти са предпочели да посетят офиса на НАП Варна, за да декларират печалбата си за 2012 година, а 2% са предпочели да направят това чрез „Български пощи”

Всички юридически лица трябва да декларират финансовия резултат и дължимия данък за изминалата година пред НАП, като подадат декларация до 1 април 2013 година, тъй като 31 март е почивен ден, напомнят от налоговата дирекция. Tърговските дружества, които не са пререгистрирани в Търговския регистър и не са заличени, също трябва да подадат годишна данъчна декларация по чл.92 от ЗКПО. Декларация се подава и от дружествата, които не са осъществявали дейност през 2012 година. Те подават специална декларация – образец 1010а и не са задължени да подават годишен отчет за дейността.
За първи път тази година в годишната си данъчна декларация юридическите лица, които извършват дейност, ще  трябва да посочат и авансовите вноски, които ще правят през 2013 г., на база прогнозната данъчна печалба за текущата година.
Годишните данъчни декларации на юридическите лица се подават по електронен път, на гише или чрез пощенски оператор. Данъчно задължено лице, което подаде годишна данъчна декларация и годишен финансов отчет до 1 април 2013 година по електронен път и внесе корпоративния данък в същия срок, ползва отстъпка 1% от годишния корпоративен данък, но не повече от 1000 лв.
За повече информация относно декларирането на финансовия резултат и дължимия данък дружествата могат да се обръщат към експертите на НАП от дирекция „Обжалване и данъчно – осигурителна практика”, които имат приемен ден всеки четвъртък от 14-16 ч. в стая 203, северното крило на сградата на НАП Варна. Допълнителна информация може да се получи също и на информационния телефон на приходната агенция 0700 18 700.