Чистачките в училищата с 15% по-високи заплати, учителите - с повече пари за дрехи

Мисия Варна

05-02-2013, 12:59

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Преподавателите ще вземат повече пари за всяка професионална степен, която изкарат

Варненските учители ще получат по-голяма сума за дрехи и квалификации. Това е в основата на колективния трудов договор в системата на средното образование, който бе подписан днес в сградата на общината. Почти всички допълнителни възнаграждения са по-високи в сравнение с отрасловия трудов договор.

Този път по-големите плюсове са за непедагогическия персонал, зает в учебните заведение. Техните заплати скачат от 5 до 15 %, като сумата във всяко училище е индивидуална и е съобразена с професионалната квалификация. Увеличението ще се добавя над минималната работна заплата, каза зам.-кметът по образованието Калинка Попстефанова.

Учителите пък ще получват повече пари за изкарани професионални степени. Те ще имат по 10 лв. над заплатите си за степен, преподавателите по чужди езици - 4 лв., класен ръководител - 5лв. Най-много са парите за учителите, които имат амбициите да придобият степен доктор на науките. Сумата скача от 65лв. на 80 лв.

Педагогическият и непедагогически персонал ще взема повече и за облекло, в сравнение с залегналите средства в отрасловия трудов договор. Увеличението е съответно от 320 на 350 лв. за учител и помощник директор. Директорите ще вземат по 500 лв. При непедагогическите кадри парите са разделени в две категории. Първата обхваща обслужващият персонал. Тези служителите ще получват по 260 лв., а колегите им от администрацията - 310 лв.

Новост през тази година е и допълнителният бонус при раждане на дете. Служителите ще получват по една минимална работна заплата. Условието е да са синдикални членове. Подписи под днешния колектовен трудов договор в системата на средното образование сложиха кметът Кирил Йорданов и представители на три синдикални и две работнически организации.