В Онкоболницата преглеждат безплатно за рак на гърдата

Мисия Варна

05-02-2013, 08:51

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

През 2012 година са открити 615 заболели

От 4 март Онкологичната болница във Варна стартира традиционната си кампания за безплатни прегледи за рак на гърдата и на шийката на матката. Целта е ранна диагностика на онкологичните заболявания. Презумпцията е, че колкото по-рано се открие едно заболяване, толкова по-големи са шансовете на болния, а лечението е по-щадящо и по-евтино. Кампанията на СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков”- Варна ще продължи до 29 март.
През 2012г. са открити 615 случая на злокачествени  и доброкачествени заболявания при 7000 прегледани пациенти. По този повод екипът на болницата разработи дългосрочна мащабна програма, която да стане част от общинската политика в областта на здравеопазването. Тя бе депозирана в Общински съвет след решение на комисията по здравеопазване още в края на миналата година. Надеждите на екипа са през т.г. програмата да получи финансиране.
Тя предвижда в рамките на следващите три години да бъдат прегледани 33 300 граждани на Варна. Основните локализации, залегнали в програмата са рак на млечна жлеза, рак на маточна шийка, рак на кожата, рак на простатата, рак на стомашно-чревен тракт и рак на дебело черво, т.е. най-често срещаните диагнози на територията на Варненска област. Предвидените профилактични пакети, за разлика от друг път, включват не само преглед от специалист, а и редица изследвания за прецизиране на диагнозата при съмнение за наличие на онкологично заболяване.   
Докато бъде взето решение от общинските съветници, ръководството на болницата ще продължи традицията с обявяване на кампании за профилактика и месец март ще стартират целеви профилактични прегледи за рак на млечна жлеза и рак на маточна шейка. Желаещите могат да се запишат предварително на регистратурата на болницата на телефон 052/ 975 840.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)