Колко сте здрави всъщност

Животът

05-02-2013, 06:28

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Лесни начини да разберете

Опитайте тези бързи самооценки, за да тествате вашето здраве. Те ще ви помогнат да си направите равносметка не само за цялостното си състояние, но също така и за вашите навици и евентуално ще можете да направите положителни промени. Ето и какво трябва да направите, съветва tialoto.bg:

1. Тествайте вашата гъвкавост

Наведете се и се опитайте да пипнете пръстите на краката си. Ако можете да го направите лесно – значи сте гъвкави. Ако пръстите ви достигат само до глезените ви, то нуждаете се от по-чести тренировки.

2. Наблюдавайте менструалния си цикъл

Ако вашият цикъл не е редовен (трябва да бъде между 21 и 35 дни), това би могло да е сигнал за различни заболявания – от миома и ендометриоза, до поликистоза или хормонален дисбаланс.

3. Пребройте броя на бенките по тялото си

Ако имате повече от 50, сте изложени на риск от меланом, смъртоносна форма на рак на кожата. Трябва да ходите на дерматолог най-малко веднъж годишно за проверка на бенките, както и сами да ги следите на всеки два-три месеца, особено ако имате фамилна анамнеза за рак на кожата или се излагате често на слънце.

4. Проверете теглото си

Изчислете ИТМ (индекс на телесната маса). Спомнете си теглото си от гимназията. Ако сте напълнели повече от 5 килограма – имате повод за притеснения. Проучванията показват, че повишеното тегло се свързва с риска от ракови заболявания. В действителност, жените, които качват повече от 10-12 килограма след 18-годишната си възраст, са с 40% по- рискова група за развитие на рак на гърдата, отколкото жените, които са запазили теглото си от тинейджърските години.

5. Следете токсичните си мазнини

Легнете по гръб и си стегнете корема. Ако имате плосък стомах, сте в добра форма, но той стърчи нагоре и ви кара да изглеждате бременни, вероятно имате твърде много висцерална мастна тъкан (мазнини около органите), което е свързано с повишен риск от рак, сърдечни заболявания и диабет.

6. Измерете талията си

Според ново изследване тя не трябва да бъде повече от 82 сантиметра, иначе пак сте подложени на риск от сърдечно-съдови заболявания. Широката талия говори за по-високи нива на холестерола и е по-вероятно да бъдете глюкозо-нетолерантни и двете състояния са опасни.

7. Забележете колко често имате главоболие или стомашно разстройство

Ако това е повече от единадесет пъти в месеца, това е знак, че изпитвате емоционално пренатоварване. Около половината от всички жени страдат от главоболие, вследствие на хроничен стрес в своите 30 години. Обърнете се към вашия лекар, за да определи физическата причина. Хроничният стрес отслабва имунната система и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.

8. Проверете клепачите си

Също така помислете дали кихате често и дали страдате от чести хреми. Може да имате недиагностицирана алергия. Направете този бърз тест: Дръпнете надолу долния си клепач и да погледне вътрешността му. Ако има малки подутини или грапавини, вероятно сте алергични към нещо. Някои от най-честите виновници са прах, домашни любимци, мухъл.

9. Измерете температурата си, след като се събудите

Ако е доста под 37 градуса може да имате проблеми с щитовидната жлеза. Ако имате и други симптоми като запек, суха кожа, непоносимост към студ, раздразнителност, или умора, трябва да си направите кръвни тестове за измерване на нивото на хормоните на щитовидната жлеза. Слабоактивната щитовидна жлеза може да доведе до увеличаване на теглото.

10. Контролирайте дишането си

Ние сме предназначени да дишаме през носа – дишането през уста е еволюционен отговор на стреса. Когато вдишвате през носа, стимулирате един нерв, който помага за намаляване на стреса, като забавя сърдечната честота и кръвоносните съдове. Ако синусите ви са блокирани, може да имате алергии или синузит, които трябва да бъдат лекувани с медикаменти.