На 1 март Варна ще има миниядрена централа

Животът

03-02-2013, 11:59

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Тогава ще заработи цикотронът в Университетска болница

На 1 март във Варна ще заработи циклотрон, който ще осигурява изотопи за петскенера в УМБАЛ "Св. Марина". Новината съобщи лично премиерът Бойко Борисов, който доведе във Варна екип от ядрени специалисти, които трябваше да проследят изпитанията на уникалната апаратура. Борисов уточни, че на 20 февруари ще са готови всичките уреди и на 1 март ще бъде издаден лиценз от Агенцията по ядрено регулиран и. циклотронът ще заработи.

Устройството е една миниядрена централа и друго такова съоръжение в България няма да има. Досега изтопите за ядрения скенер се внасяха от Унгария и Австрия със самолет до летищата във Варна или Балчик, а от там с хеликопетр до болницата. За целта беше построена специална хеликоптерна площадка в двора на Терапията. Въпреки въздушния транспорт по пътя ценната суровина губеше от свойствата си заради бързия разпад и с една доставка се преглеждаха по-малко пациенти от нужното.

Циклотронът произвежда  радиоизотопите, които се характеризират с излишък на енергия в ядрата си. Това води до спонтанно радиоактивно разпадане, при което ядрото излъчва гама-лъчи и/или други елементарни частици. Технологията се използва за качествени изследвания и ранно диагностициране на сериозни заболявания като онкологичните, Паркинсон, Алцхаймер.