"Южен поток" влиза у нас през Паша дере

Мисия Варна

01-02-2013, 14:30

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Строителството започва през септември, асфалатират пътя до Паша дере

Газопроводът "Южен поток" ще влезе у нас през плажа Паша дере. Полагането на тръбите, които ще са на около 20 км южно от града ще започне през третото тримесечие на тази година. Руският газ ще потече по тях през 2015 г. Това съобщи зам.-областният управител Пламен Манушев. За да не пречи на туристите и местните, които ползват плажа на Паша дере, работата ще се върши през студените месеци. Процесът е прецезиран така, че да не пречи и на няколко защитени видове птици. 

Заради реализацията на проекта разбитият път към Паша дере, ще бъде асфалтиран. Така техниката и работниците ще могат да се движат безпрепятствено,  но от новия асфалт ще се възползват и посетителите на плажа на Паша дере и живеещите в района. 

Лятната котвена стоянка, ще бъде преместена, заради изграждането на газопровода, съобщи капитан Велизар Енчев, шеф на Морска администрация-Варна. Това ще стане след потвърждаване на окончателния маршрут на "Южен поток". На морското дъно тръбите ще заобикалят 6 потънали на дъното кораба.

Газопроводът ще се състои от 4 тръби с дебелина 813 мм. На морското дъно ще бъдат положени общо 77 500 тръби с дължина по 12 метра. Към компресорната станция в Провадия и вътрешността на страната тръбите ще минават на 4-5 метра под повърхността. Над тръбите ще има 60-метрова полоса, върху която няма да има нищо друго освен ниска растителност.

Очаква се пълният капацитет на "Южен поток" от 63 милиарда куб. метра годишно да бъде достигнат през 2019 г. Газопроводът е планиран да работи 50 години. Черноморският участък на "Южен поток" ще е с дължина 930 км. Най-голямата дълбочина, на която ще бъдат полагани тръбите, е 2250 метра. Под морското дъно тръбите ще влизат близо до брега, където дълбочината на морето е под 28 метра.

130 души ще бъдат наети на работа за изграждането на тръбата. Поетапно ще се увеличават работниците, като броят им ще нарасне значително. Около "Южен поток" ще се отвори много работа и за Пристанище Варна.