Стоянка Мутафова във Варна за 91-ия си рожден ден

Варна Лайф

31-01-2013, 13:08

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

На сцената г-жа Стихийно бедствие ще получи своя подарък

Кралицата на комедията Стоянка Мутафова по традиция отбелязва рождения си ден на сцената. За 91-ия тя ще изиграе за пореден път във Варна "Госпожа Стихийно бедствие" на сцената на Фестивален и конгресен център на 2 февруари от 19:00 часа. Адриана Андреева и Николай Атанасов - Шуши, който е и режисьор на спектакъла, партнират на Стоянка в комедията на театър "Българан". 

Героите на представлението - майка, дъщеря и техният предан приятел, живеят заедно в къща в италиански град. Най-фаталната, най-сексапилната, най-женствената дама - такава е в мечтите си от своята младост жизнената героиня на Стоянка Мутафова. Нейната 91-годишна Олга ще танцува степ, чарлстон, сиртаки, валс, ще командва цялата къща и най-вече дъщеря си Елза, останала стара мома заради нея. 

Всичко добро, което можем да кажем, ще бъде малко, за да определим тази сценична фурия.

Родена е в далечната 1922 г. Повече от 60 години тя е на сцената. Дори и в събота вечер, на своя рожден ден, няма да бъде някъде на маса с приятели и познати, а на сцената. Стоянка Мутафова ще подари на всички свои фенове, много смях, настроение, емоции.

За да постигне тази хармония между артист и човек, Стоянка Мутафова е получила много добро образование. Завършила е класическа филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а след това "Държавна театрална школа" пак в София.

В периода от 1946 г. до 1949 г. Стоянка Мутафова играе в театър в ПрагаОт 1949 започва работа в Народния театър. До 1956 г. тя трупа ценен опит и шлифова своя талант. Тя е една от групата на основателите на Държавния сатиричен театър "Ал. Константинов". Там работи между 1956 г. до 1991 г.

Да се пенсионира и да си почива у дома – това съвсем не се отнася за Стоянка Мутафова. За нея сцената е нейния втори дом и именно там ще получи от театър "Българан" специална картина изработена от художника Боян Янев.