Неврохирурзи в “Св. Марина” правят уникални операции на мозъка

Повече от 30 души вече са спасени със свръхмодерната методика и техника

Неврохирурзите на университетската МБАЛ "Св. Марина" във Варна са първите български лекари, прилагащи малко познат все още метод за отстраняване на вътремозъчни кръвоизливи – чрез невроендоскоп от последно поколение.

Високоефективната интервенция е потенциално животоспасяваща. Тя е минимално инвазивна и максимално щадяща мозъчния паренхим, а в същото време е далеч по-краткотрайна и безопасна от класическото неврохирургично лечение, обясняват специалистите от "Св. Марина".

Варненските неврохирурзи са въвели технически модификация на метода – невронавигация локализира до милиметър границите и изчислява обема на хематома, след което чрез прозрачен троакар (разработка на екипа) се прониква по най-краткия, безопасен и атравматичен път до кръвоизлива и ендоскоп-асистирано той се евакуира.

Този уникален за страната метод позволява да се постигне максимално отстраняване на вътремозъчния кръвоизлив, при непрекъснат контрол над евентуално мозъчно кървене, като се гарантира бърз и качествен възстановителен следоперативен период. Рискът от нов кръвоизлив и смъртността при тези случаи рязко се снижават в сравнение с традиционния метод чрез краниотомия и открита евакуация на хематома, категорични са варненските специалисти.

В превърналия се в най-високотехнологичния за страната  неврохирургичен център  - в "Св. Марина", с диагностиката и комплексното лечение на съдовите заболявания на централната нервна система включително и на вътремозъчните кръвоизливи, в екипа на доц. Явор Енчев работят д-р Т. Аврамов, д-р Н. Димитров, д-р Д. Ханджиев, д-р Б. Илиев и   д-р Т. Кондев. В професионалната биография на екипа вече фигурират над 30 пациенти с вътремозъчни кръвоизливи – спасени чрез новата методика и сравнително бързо възстановени.

Революционната оперативна методика на варненските неврохирурзи вече е обект на разработка в дисертационен труд от д-р Б. Илиев с научен ръководител доц. д-р Енчев, д.м., като и двамата са сертифицирани в чужбина. Екипът е фокусиран в модерното и щадящо лечение на мозъчния кръвоизлив заради високата социална значимост и висока смъртност и инвалидизация при хората, претърпели подобни здравословни инциденти.

Съвременните клинични проучвания ясно определят тенденцията за нарастване честотата на мозъчните кръвоизливи в световен мащаб, както и тежките последици и усложнения, свързани с тях. Тревожното в случая е, че България е една от водещите страни в печалната класация, поради зачестяващото засягане предимно на млади хора в активна възраст.

При такива случаи се изисква задължително спешна диагностика и провеждането на неотложно съвременно лечение. За максимум възстановяване лечението трябва да протече възможно най-щадящо за пациента – с ендоскопски-асистирана евакуация на мозъчния кръвоизлив в клиника, оборудвана с високотехнологична операционна техника и от обучен екип с цел спасяване живота на пациента и превенция на задълбочаващата се неврологична симптоматика, категорични са неврохирурзите от Клиниката по Неврохирургия на Университетска болница "Св. Марина" във Варна.