Златните спират да миришат, къртица започва да дълбае до дни

Мисия Варна

30-01-2013, 16:35

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Строят тръбата на Златни с къртица

Тръбата за дълбоководно заустване ще бъде готова до началото на лятото

До дни пристига техниката, която ще копае под морското дъно тунел за тръбата за дълбоководно заустване на отпадните води на Златни пясъци.

Както Varnautre.bg писа, тръбата ще бъде изградена по нова за България технология - микротунелно прокопаване. Тя, на принципа на къртица, дълбае тунел под морето и успоредно с това полага съоръжението. Изпълнител на проекта е "Девня трейд - Струма имоти". Производител на техниката е немската "Херенкнехт".

400 метра тръби от стъклопластика ще бъдат положени под морското дъно. Останалата част от тръбата ще бъде от полиетилен. Заустването ще завършва с две разклонения, на повече от една морска миля навътре в морето. Полагането на тръбите ще стане с помощта и на водолази. Прокопаването на тунела започва следващата седмица. Полагането на тръбата трябва да приключи до началото на лятото. 

Дълбоководното заустване е част от проекта за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция в курорта. Стойността му е 48 милиона лева.  38,5 млн. от тях са от Кохезионния фонд,  9,6 млн. лева от държавата. Съфинансирането от община Варна - 8-10%, като парите са заложени в местния бюджет за тази и следващата година. 

Цялостният проект включва увеличаване капацитета на станцията, която ще поеме отпадните води не само на Златни пясъци, но и "Ривиера", курортен комплекс "Чайка" и местността "Ален мак". Новата станция ще е с капацитет да обслужва нуждите на 72 122 души.