Как ще изглежда Дупката-музей?

До есента мястото на така наречената Дупка във Варна трябва да бъде напълно променено.

Предвижда се с държавни пари, подобно на софийското ларго, там да се изградят два подхода със стълби, да се постави макет на крепостните стени, открити в района при разкопки, както и водно огледало за разхлаждане през лятото. Това разкри в интервю за Дарик Варна директорът на Археологическия музей във Варна проф. Валентин Плетньов.

Проектът включва още строителството на малка амфитеатрално разположена сцена, както и музей на открито с находки и каменни паметници, които да покажат архитектурата по това време. Достъпът до района ще бъде свободен, но ще има и охрана, посочи професорът. Комплексът ще включва и изложбена зала за всякакви експозиции.

Поне 300-400 хил. лв. ще са необходими за реставрацията на Големите римски терми във Варна, каза още археологът. Заради атмосферните условия много от стените падат и се рушат оригинални мазилки. В момента екип на музея изчислява площите, които трябва да бъдат възстановени. Идеята е мястото да се превърне в модерен туристически център чрез архитектурна адаптация. Ако се одобрят нужните средства, през май или юни работата по термите ще започне.