Предприемач опита да преметне данъчни, продават му имотите

Парите

29-01-2013, 12:32

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Той бързо продал имотите си на друга фирма, но публичните изпълнители се обърнали към съда

Варненските данъчни хванаха строителен предприемач укрил данъцъци към бюджета за 70 хиляди лева. След връчването на заповед за възлагане на ревизия, строителят побързал да се раздели с два парцела. На единия има построена къща с помощни постройки. Той продал имотите на друга фирма. По този начин предприемачът е смятал да  попречи на данъчните да съберат дължимите налози. Публичните изпълнители обаче поискали от съда  да обяви сделките за недействителни. Така имотите на длъжника се подготвят за обявяване  на публична продан.

12 са общо исканията отправени към съда от варненските данъчни за обявяване на извършени сделки от длъжници за недействителни. 7 от тях са новоподадени, а другите 5 се разглеждат на различни инстанции от съда.
От НАП Варна напомнят, че според разпоредбите на Данъчно – осигурителния процесуален кодекс Националната агенция за приходите има право да поиска от съда да обяви за недействителни определени сделки, сключени с цел избягване плащането на дължимите налози. НАП може да поиска разваляне на сделки, дори те да са сключени преди приключването на ревизията, стига имуществото да е продадено или прехвърлено, след като е връчена заповедта за възлагане на ревизия, с която по-късно са установени задълженията.