Медицинският университет открива филиали в три града

Мисия Варна

29-01-2013, 09:03

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Висшето училище ще има бази в Сливен, Шумен и Добрич

Медицинският университет във Варна започва да изгражда национална мрежа от филиали в различни точки на страната. Първият филиал ще заработи в Сливен. След него висшето училище отваря свои бази в Добрич и Шумен. Първоначално ще се работи само с програми за обучение на медицински сестри и акушерки, а после – и по другите специалности.

"Имаме огромен потенциал, който сме твърдо решени да развиваме динамично. Тази година при нас се обучават 40 немски студенти. Прогнозата ни е през 2014-а г. броят им да бъде два пъти по-голям", коментира ректорът на Медицински университет Варна проф. Красимир Иванов.

Университетът в момента практически представлява предприятие без аналог, тъй като има гарантиран пазар в следващите 10 години, категоричен е професорът.

По последни данни недостигът от лекари в световен мащаб е огромен – в порядъка на 1 милион. За малко повече от десетилетие от престижна професия медицината се превърна в обслужваща сфера, което е недопустимо, като се има предвид, че обучението е 6 години, а лекарска кариера и авторитет се градят поне още 10-15 г. Всичко това изисква създаването на условия за качествено и модерно обучение на бъдещи медици, обяснява проф. Иванов.

За целта университетът освен разкриването на филиали, модернизира базите за обучение на студенти по световни стандарти.

След основното преобразявене на университетската библиотека, в момента е на ред система за дигитално управление в МУ, включваща и възможности за дистанционно обучение.

Паралелно ръководството на висшето училище модернизира на високи обороти храненето и спорта за студентите. Физкултурният салон е след основен ремонт, а заниманията по футбол, баскетбол, волейбол и тенис са поверени на професионални треньори.
Ректорът е категоричен, че Медицинският унирситет ще се превърне в основен двигател за спартакиада между висшите училища във Варна, като началото ще сложат серия приятелски срещи.