Варна като Барселона, отварят пристанището за разходки

Първо кейово място, освен че ще е отворено за граждани, ще приема и пасажерски кораби и така ще увеличи капацитета на Морска гара

Проект за свободен достъп на варненци до част от пристанището са одобрили в Министерството на транспорта. Идеята, която отлежава повече от 6 години, вероятно ще бъде реализирана  още това лято - до края на юни, научи Varnautre.bg. Предвижда се пространството от 1-во  до 3-то кейово място на пристанище Варна - Изток да бъде отворено за граждани. Върху площ от 70 декара, която е собственост на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", е замислено да има алея за разходки и многофункционална сцена. Възможно е в проекта да бъдат включени и паркинг и кафене.

Миналата година в Министерството на транспорта е бил представен проект, в който площта е била замислена изцяло като зона с много кръчми във формата на контейнери. Идеята обаче не се е харесала на транспортния министър. 

Така се стигнало до комбинация от елементи от по-стара концепция и нови идеи, като заведенията не са основното в идеята за отвореното пристанище. Планувано е да има алеи за разходка край морето, които да се превърнат в естествено продължение на крайбрежната алея в Морската градина.

В плановете има и нов елемент. Първо кейово място, освен че ще е отворено за граждани, ще приема и пасажерски кораби и така ще увеличи капацитета на Морска гара. 

Идеята за отворено пристанище вече е тествана през 2010 година, когато Варна стана домакин на регатата "Тол Шипс Исторически морета". Кейовите места бяха отворени за граждани, а на самото пристанище бяха обособени паркинг, концертна сцена и позиционирани обекти за продажба на храна и напитки. За трите дни, в които се проведе регатата, през пристанището минаха над 250 000 души. През март 2012 година пък местният парламент гласува решение Варна отново да домакинства "Тол Шипс" 2014.

С реализирането на идеята за свободния достъп до порта ще се улесни и самата организация по приемането на регатата. 

СНИМКИ от презентацията за цялостна рекреация на Пристанище Варна-Изток