Екоинспектори запечатаха блок 4 на ТЕЦ "Варна"

Животът

24-01-2013, 12:29

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Изтече срокът, в който чешкият собственик трябваше да осигури сероочистваща инсталация на електроцентралата

Регионалната инспекция по околната среда и водите е запечатала 4-и блок на ТЕЦ "Варна", научи varna.utre.bg. 

Затварянето на блока се наложило след като на 31 декември 2012 г. изтекъл срокът му за "постигане на нормите за допустими емисии за серен диоксид и общ прах". На 27 декември служители на РИОСВ установили, че на блок 4 не е изградена сероочистваща инсталация и не е монтирано допълнително поле на електрофилтъра.
Средно през ноември концентрацията на серен диоксид е била 1956.11 мг/Нкуб.м, а на праха - 160,46 мг/Нкуб.м при допустими 400 мг/Нкуб.м серен диоксид и 50 мг/Нкуб.м общ прах. Показателите са в нарушение на условията, записани в Комплексното разрешително за експлоатация на ТЕЦ "Варна" от 2005-а година. Според него до края на 2012 трябваше да бъде изградена сероочистваща инсталация за блок 4, а през 2013-а и 2014-а - съответно на блок 5 и блок 6.
Това е причината навръх 1 януари екоинспекторите да пломбират първият от трите работещи блока.

ТЕЦ "Варна” ЕАД е 100% собственост на чешката компания ЧЕЗ. Това е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуостров.
В края на 2011-та 6-те блока на централата спряха работа заради лоши финансови резултати. По-късно последните 3 отново заработиха и собственикът реши да ги модернизира.

ТЕЦ-ът в Езерово гори скъпи вносни въглища и произвежданата от него еленергия е доста по-скъпа от тази на други електроцентрали. Заради това варненската централа получава ниска квота за производство, а Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определяше цена на енергията под себестойността й. От чешкото дружество заявиха, че губят близо 9 лв. от всеки произведен мегаватчас. Тези сметки поставят под съмнение възможността чешкият собственик да задели няколко милиона за серопочистваща инсталация