Черешката на тортата в МЕНАР - в последните дни на феста

Варна Лайф

22-01-2013, 15:19

Снимка:

"Роден дом"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Завладява ни киното на Близкия Изток и Северна Африка

Най-успешните ленти от селекцията на Фестивала за близкоизточно и северноафриканско кино предстоят

Фестивалът за близкоизточно и северноафриканско кино МЕНАР, ще подари на варненци наситени със събития заключителни дни, обещават организаторите. Най-успешните ленти от селекцията на МЕНАР Филм Фест предстоят през последните дни на фестивала. 

Фестивалният вторник ще стартира в 18 часа в Зала Европа на Фестивален и конгресен център, където ще се проведе прожекция на филма "Роден дом". Филмът е режисьорски дебют за Музафер Йоздемир, отличен с наградата за мъжка роля на фестивала в Кан за участието си в "Отчуждение" на Нури Билге Джейлан.

Историята представя съдбата на Доган – песимистичен и невротичен архитект, който се разболява, докато работи в околностите на Истанбул. Лекарите го съветват да замине някъде и да си почине. С носталгия по дома, Доган решава да отиде в родния си град, който не е виждал от години.

Гвоздеят на вечерта ще бъде прожекцията най-скъпата продукция в историята на иранското кино, а именно историческия ,"По морския път на коприната’".  Филмът проследява приключенията на Солейман Сираф, първия мореплавател прекосил Индийския океан и достигнал бреговете на Китай. Пътят, по който преминава е наречен Морският път на коприната. Много търговци следват стъпките му, за да развиват търговията си в Китай. Пътят започва от Персийския залив и достига до Китай и Тайланд. Желаещите да се впуснат в това екзотично приключение ще трябва да заемат своите места в Зала Европа, не по-късно от 20:00ч.

Срядата ще поднесе на любителита на качественото кино два филма от региона на Магреб. В 18:00ч. стартира алжирският "А ти колко ме обичаш?’" , последван от "Тунизийски истории", който представя съдбите на Шамс, Сабрине и Инес, които са приятелки от дълго време. Първата живее в любовна заблуда. Втората трябва да се справи с натиска на родителите си да се омъжи, докато самата тя неистово търси "г-н Перфектен", а третата се наслаждава на живота, след като е приключила с неуспешния си брак. 

Фестивалът приключва ударно за жителите и гостите с прожекцията на най-гледаният филм в Мароко за последните 5 години – "Любов в Медината".