Кръвните групи показват риска от сърдечни заболявания

Животът

22-01-2013, 06:33

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Хората с кръвна група AB имат с 23% по-висок риск от сърдечни заболявания, отколкото тези от група 0

Кръвните групи са открити още през 1901г. от Карл Ландщайнер, а през 1937г. е описан и Резус-факторът (Rh), който е добавен към вече съществуващата система. Откритието им е дало сериозен напредък на кръвопреливането ( хемотрасфузията ) и съответно на хирургията, тъй като кръвозагубата е била сериозен риск при по-сложни операции, пише vivata.bg.

Това е помогнало да се разбере и причината за хемолитичната болест на новороденото, да се установи родителство чрез използване на кръвните групи на родителите и детето, както и в криминалистиката – за разкриване на престъпления при оставени кръвни следи.

Всеки човек обезателно трябва да знае кръвната си група, в много страни тя е написана и на документи за самоличност, за да може да се използва при инцидент, когато времето е важна животоспасяваща величина.

Едновременно с това кръвните групи представляват интерес за изследователите. Установено е, че хората с кръвна група AB (, които са около 7% от хората) имат с 23% завишен риск от развитието на коронарни сърдечни заболявания, отколкото тези с група 0, показа съвсем ново изследване.

Точната причина, която стои зад тези разлики не е проучена, но се предполага, че група AB е доста по-предразположена към възпаления, които могат да увредят кръвоносните съдове, а група A се свързва с по-високо ниво на LDL-холестерола или известен още като “лош холестерол”.

Човек не може да промени кръвната си група, но тези данни ще помогнат на лекарите да преценят кои пациенти са изложени на по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания.

На тяхна база може да се предложи и профилактика, след като се знае, че хората с група A имат завишен холестерол. Тяхната диета може да е насочена към намаляване на холестерола, което е правилният начин за намаляване на риска за сърцето.

Причината за провеждането на това изследване е честотата на сърдечните заболявания, които са водещата причина за смърт. Само в САЩ те са причина за смъртта на около 450 000 души годишно.

В най-благоприятна позиция са хората от кръвна група 0. Тези с група AB имат 23% завишен риск, група A с 5%, а група B с 11%.

Хранене и кръвни групи

Идеята, че кръвната група предопределя правилната диета и подходящите ни храни датира от 1996г. след публикуването на книгата “Eat Right 4 Your Type” от натуропата д-р Питър Д’Адамо. Според него четирите основни кръвни групи имат различни хранителни нужди. Идеята е базирана на факта, че едни и същи гени контролират както типа на кръвната група, така и характерния тип метаболизъм за всеки човек.

Според Д’Адамо хората с кръвна група 0 могат да издържат големи физически натоварвания, но трябва да предпочитат животински протеини и по-малки диетични и зърнени храни. Тези от група A са предразположени да се хранят с естествени храни и вегетарианската диета с пресни, сурови и органични храни. Хората от група B – които имат своите корени в местните жители на Хималаите – трябва да избягват пилешко, елда, леща и домати, но да ги заместят с агнешко и овче месо с много зелени ( листни ) зеленчуци. Група AB трябва да избягва кофеин, алкохол и колбаси, а да наблегнат на соя, тофу, морски дарове и зелени зеленчуци.

Разликите в храненето на отделните групи идва от тяхната поява в еволюцията. Като най-стара и съответно най-пригодена към суровите условия на открито е група 0, която се свързва и с консумацията на най-много месо, много движение и високо ниво на имунната система. Групите А и B са се появили преди 25-15 000 години пр.н.е. и са сравнително нови в човешкото развитие. Затова и тяхната характеристика е свързано с използването на повече земеделски култури и млечни продукти.

Д’Адамо нарича група 0 – “ловци” и тяхната диета е изградена от животински протеин и плодове, хората от група A нарича “земеделци” и нуждите от протеин се удовлетворяват от риба, растителен протеин и много зеленчуци, хората от група B са “чергари” и за тях е полезен протеина от млякото, но пилешкото, мекотелите, доматите и ръжта и царевицата са противококазни.

Той препоръчва и определен двигателен режим за отделните типове хора, като налага своята система и като начин да се преборим със заболяванията.