Психиатри скочиха срещу наредба, касаеща психично болните

Мисия Варна

21-01-2013, 14:14

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

С новите промени се дава възможност на личните лекари да насочват болни за диспансеризация

80 психиатри се обявиха против измененията в две наредби на здравното министерство, които според тях не са в полза на психично болните. Става въпрос за Наредби 39 и 40 на ведомството. Съгласно новите промени се дава възможност на личните лекари да насочват психично болни за диспансеризация в лечебни заведения, като по този начин се засягат възможностите за извънинституционално лечение, обясниха на пресконференция във Варна  д-р Татяна Аврамова и д-р Нина Ковачева.

Според лекарите това не е в голяма полза на болните и е безмислено при пациенти в по-леко състояние. В някои случаи е по-добре за самите пациенти да получават помощ в извън болнична среда.  По тази причина 80 психиатри от цялата страна са внесли във Върховния апелативен съд жалба срещу наредбата на Министерството на здравеопазването за връщането на диспансеризацията на болните.
Към момента в страната няма регистър на хората с психични заболявания. Лекарите се опасяват да не се затрудни достъпът на болните до лечение, защото след промените ще е нужно направление от личния лекар.