На лов за калкан само с GPS

Новините

21-01-2013, 07:59

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Новите изисквания ще увеличат сивия сектор, категорични са рибарите

  Тази година калкан ще могат да ловят само кораби, оборудвани с проследяващо устройство. Това съобщиха пред "Стандарт" дългогодишни рибари от Добруджанското крайбрежие. Според Борис Петров - стар морски вълк от Шабла, промяната ще доведе до увеличаване на сивия сектор. 
"По-голямата част от рибарите, които от години се препитават с улов, нямат възможност да инвестират в оборудването, което се изисква. И затова ще минат в сивия сектор", смята Петров. Според него само собствениците на големи риболовни кораби ще могат да закупят и монтират проследяващо устройство, за да ловят калкан. Репортерска проверка показа, че тази година по-малко добруджански рибари имат квоти за калкан. Скъпата деликатесна риба в момента е разрешена за улов. Но за да се излезе в морето, не е достатъчно само вълнението да е слабо. Нужно е корабът да има проследяващо устройство, за да бъде постоянно под контрол. Тези изисквания ще вдигнат цената на калкана, категорични са морските вълци. И припомнят, че миналата година кило от деликатесната риба е струвало 25-30 лв.
Освен на калкан сега е и сезонът за улов на черноморската акула, която също се слави с добрите си вкусови качества. За нея обаче е нужно да се плати лиценз за парагати - уред, с който се лови акула.