Община Варна отказа 800 000 лв. европари за култура

Мисия Варна

21-01-2013, 00:38

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Парите бяха за 4 фестивала, уж за популяризиране на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата за 2019 г.

Община Варна се отказа от реализацията на спечелен проект по ОП "Регионално развитие", стана ясно от скорошно обявление в регистъра на Агенцията за обществени поръчки, съобщава днес "Труд". Проектът "Достъпна култура в алтернативи" бе на стойност близо 800 000 лв., като участието на местната власт в тази сума бе едва 5%.

През юни 2012 г. беше бе обявена обществена поръчка за организиране на културни събития и купуване на техника и съоръжения за реализацията им  (защо чак през лятото на 2012, при положение, че със спечелването на почти абсурдната за култура сума от 800 000 лева община Варна се похвали ощше на 11 август 2011 г. , не е ясно. бел. varna.utre.bg) . При спечелването на проекта от общината обявиха, че така ще популяризират кандидатурата на Варна за европейска столица на културата за 2019 г.

Предвидено бе да се организира градски мултимедиен фестивал, който да се състои от 4 минифестивала - за електронни интерпретации, на интерактивната трансформация на сакрални и профанни пространства, на шансона и неговите епохи, както и фестивал на хобитата и свободното време.

Според ръководителката на проекта Елка Кръстева е имало подадени две оферти за обществената поръчка. Те са преминали първия етап на проверка за допустимост. През октомври м.г. е трябвало да бъдат разгледани конкретните предложения и ценовите им изражения, но тогава от общината са изпратили писмо, че проектът се прекратява.
По принцип той е трябвало да се реализира до края на февруари т.г., но е можело да се удължи с 6 месеца. Така изявите щяха да се реализират в разгара на летния сезон, когато много хора щяха да ги видят.

Община Варна е получила и авансово финансиране в размер на 260 000 лв. за изпълнението на проекта. Кръстева допълни, че решението за спиране е на комисията за разглеждане и одобрение на проекти в община Варна, а мотивът е, че са недостатъчни сроковете за изпълнението му.

Директорът на "Европейски и национални оперативни програми" в общината Петър Радушев заяви: "Ще върнем аванса, защото почти не са харчени средства по проекта".