Уволнения в НСО

Най-доброто от печата

20-01-2013, 06:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гардове и ДПС си прехвърлят вината, тръгва битка за службата

Уволнения чакат началници в Националната служба за охрана (НСО) заради недобра организация и разпределение на екипите и проспания опит за атентат срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Това заявиха за "Стандарт" запознати.
Оставка на шефа на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков поискаха лидерът на ДСБ Иван Костов и на "Атака" Волен Сидеров. Депутати от ГЕРБ обаче твърдят, че е малко вероятно наказанията в службата за засегнат и шефа й.
ДПС, МВР и НСО цял ден вчера си прехвърляха вината за липсата на скенери за оръжие в НДК и за недобрата охрана на форума. 
"Поискахме охрана от МВР и от НСО с писмо с входящ номер, още го пазим, но от МВР не ни отговориха", обясни след покушението зам.-шефът на ДПС Рушен Риза. От МВР веднага отговориха, че техният ангажимент е бил да охраняват зоната около НДК. "Изпратихме 11 души от дирекцията", обясниха от столичната полиция. "Ние не охраняваме конференцията на ДПС", заяви категорично Коджейков. Той обясни, че службата не е имала задача нито по регистрацията на делегатите, нито по издаване на пропуски. "За организацията на охраната на конференцията е отговаряла специално наета фирма - "Крон Секюрити". НСО имаха отговорност само да съдействат при нужда", допълни Коджейков. Казаното от генерала обаче си противоречи със съобщеното от пресцентъра на МВР, че гардовете на НСО са имали ангажимент да охраняват Националната конференция на ДПС вътре в залата, а столичните полицаи - отвън. "Пропускателният режим в самата залата, където се е провеждал конгресът, е осъществяван от НСО", съобщиха още от МВР. Според генерал Коджейков обаче след като се анализира цялата ситуация, ще се знае кой и по какъв начин е допуснал този инцидент да се случи. "Трябва да се вземе записът и да се анализира как и по какъв начин е преминало лицето и тогава ще стане ясно кой е допуснал това да се случи", обясни шефът на държавните гардове. Според него благодарение на служителите на НСО "нещата са свършили благополучно". Според МВР обаче гардовете от НСО не са осигурили периметъра около лидера на ДПС Ахмед Доган, който е трябвало да бъде пазен плътно на подиума, тъй като срещу него има повече от една заплаха за живота му през последните 12 месеца.
Опозицията светкавично обяви, че ще иска парламентарен дебат за съдбата и бюджета на НСО.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май