Протест за Иракли: Долу ръцете от морето!

Нахлузи си върху зимните дрехи бански, хвани шнорхела, или сламената шапка, ако искаш да сме заедно за морето

Сборният пунк е пред театър "Стоян Бъчваров" в 17.30 часа, половин час след това ще започне шествието, а в 18.30 е протестът пред сградата на Община Варна. Организаторите събират съмишленици и чрез Фейсбук и се надяват това да е последен протест за Иракли. Такива ще има едновременно във Варна, София и Пловдив.
"След 6 години протести, дела и стотици акции, ето го и бетонът в Натура 2000 на поредните "еднофамилни къщички" на Иракли! Този път инвеститорът се казва "Емона 2000". Този път планът включва 30 къщи и резиденции. За всички, които подкрепят "Да спасим Иракли" дойде време да извикаме отчетливо: Писна ни да се занимаваме с това да спасяваме Иракли. Искаме решение веднъж завинаги! Ако и ти искаш да решим този казус сега, да приключим с реалното му решаване, вместо да скачаме от "инвеститор" на инвеститор и да броим маргаритки "спасено, не е спасено", ела с нас в понеделник да викнем с пълно гърло за единственото реално спасение за значимите казуси по българското Черноморие", призовават организаторите. Те искат незабавно обявяване на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията. Настояват за реални действия за спасяването на дюните, а не бързешком да се променят няколко сериозни закона на парче, без обаче да се разширят възможностите за обществен контрол върху институциите.
 "Писна ни от лъжи и полуобещания - от олигарси с различни политически окраски, писна ни тази игра на гонене и хващане. За това се иска съвсем малко добра политическа воля. Дотук такава липсваше. Нашата кауза не е Иракли, а законността, която е тъпкана от Странджа до Калиакра. От Сребърна до Банско. Каузата ни е моралът", споделят във Фейсбук инициаторите на протеста днес.