Историческа победа за националите по футзал

Победихме 11-ия в света, треньорът им взима месечно, колкото е нашият бюджет за година

Националният отбор на България по футзал постигна историческа първа победа срещу Румъния, макар и в неофициален мач. Нашите надиграха с 6:4 северните ни съседи във втората контрола между двата тима, която се състоя в зала "Орловец" в Габрово. Любопитното е, че в Световната ранглиста румънците са 11-и, а България се намира на 91-во място. В първата среща "лъвовете” отстъпиха с 3:4, но още тогава загатнаха за потенциала, който демонстрираха в пълна степен във втория мач. 
Срещата в Габрово започна силно за българите, които още във 2-рата минута поведоха в резултата след страхотно изпълнен пряк свободен удар от футболиста на Левски София Запад Тодор Велев. Въпреки че румънците стояха по-добре на терена, по-чистите положения бяха пред вратата на Андрей Григораш. В 11-тата минута Делян Койчев, капитан на "сините", излезе сам срещу вратаря на румънците, но не успя да го преодолее. Три минути преди края на първата част гостите получиха правото да изпълнят дълга дузпа след много безразсъден фаул на Йосиф Шутев, който извърши нарушение на корнера на румънците в опита си да задържи топката. Зад изпълнението застана звездата на гостите Флорин Матей, чийто удар бе отразен от Костадин Иванов – Марата. При добавката Марата отново доказа защо има място в националния отбор. В последната минута румънците все пак успяха да изравнят след премерен удар на Матей отново от дълга дузпа.
Второто полувреме северните ни съседи започнаха с пети полеви играч. Футболистът на Гранд Про Даниел Несторов, който бе един от най-добрите в тези две контроли, открадна топката и с далечен изстрел от въздуха вкара за 2:1. Румънците успяха бързо да изравнят за 2:2. Българите обаче демонстрираха класа и след страхотна триходова комбинация Ангел Тодоров от Левски реализира за 3:2. Малко по-късно включилият се много силно в проверките Димитър Цветанов от шампиона на Варна Черно море Мания покачи на 4:2 след далечен удар от собственото си наказателно поле. След минута румънците се възползваха от неразбирателство в нашите редици и намалиха на 4:3. Дани Несторов обаче направи преднината на българите по-комфортна, след като при идентична ситуация с първия му гол, реализира за 5:3. Веднага след това гостите намалиха на 5:4. 30 секунди преди края вратарят Костадин Иванов улови една топка и с удар от ръка я заби в мрежата на Румъния за крайното 6:4.
След мача селекционерът на България Венко Иванов сподели, че е доволен от представянето на неговите момчета в двете срещи. Той добави, че проверките с Румъния са били много полезни за обиграването на състава преди евроквалификациите. Според треньора на „лъвовете”, България има шанс да се класира за следващата фаза на квалификациите, които ще се проведат в Сърбия.
„Надявам се занапред да има повече лагери на националния отбор, тъй като сега се събрахме за първи път от доста време. Хубавото е, че всички отбори тренират по един тертип и така по-лесно се работи с момчетата по време на лагерите”, каза наставникът Венко Иванов.   
Оптимист е и председателят на комисията по футзал към БФС Красен Кралев.
"Това е изключително ценна победа, въпреки че идва в контролен мач. Нашият отбор е млад, тепърва ще се гради, но вече демонстрира сериозен потенциал. Видя се, че нашето решение да се доверим на тези треньори за 3 години, е правилно. Тази победа срещу Румъния е най-големият успех в историята на родния футзал, все пак едва преди година за първи път се класирахме в основната фаза на квалификациите за световно първенство. С румънците започнахме заедно развитието на футзала преди 10 години, но в момента те са един от водещите отбори в света. Футболният им съюз инвестира много в развитието на този спорт. Месечната заплата на настоящия им треньор, който е испанец, е равна на годишния бюджет на футзала в България. Въпреки това и въпреки рязкото подмладяване на отбора ни, доказахме, че работим правилно и имаме шанс да надградим успехите си от миналата година. Оптимисти сме, че можем да прескочим предстоящия квалификационен кръг. Смятам, че предстоят добри дни за българския футзал" 
С този успех подопечните на Венко Иванов ще придобият самочувствие преди квалификациите за Евро 2014, които стартират едва след десетина дни, а България е техен домакин. Съперници на „лъвовете” са Гърция, Армения и Уелс, а надпреварата ще се проведе от 22-ри до 27-ми януари в Благоевград. Само победителят в групата продължава към следващата фаза от пресявките, която пък ще бъде от 27-ми до 30-ти март. Отсега е ясно, че ако българите спечелят квалификацията в Благоевград, те ще пътуват до Сърбия за идния кръг. Там ги очакват домакините, Полша и Португалия.

СНИМКИ ОТ МАЧА ТУК!