Наши лекари коригираха английски ортопеди

Животът

11-01-2013, 17:32

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Първата в България операция за ревизионно колянно-ставно ендопротезиране беше проведена днес във Варна

Английска пенсионерка ще проходи след като български и испански ортопеди смениха ставата й, поставена преди години във Велокобритания. Това стана днес с първата в България операция за ревизионно колянно-ставно ендопротезиране. 67-годишната пациентка живее в българско село недалеч от Шумен. Преди повече от 15 години тя получила изкуствена става на коляното си, която вече била износена и трябвало да бъде сменена. Английските лекари опитали да направят това през 2010 г., но операцията се оказала неуспешна. Днес жената получи нова високотехнологична колянна става на италианската фирма "Само", която й беше поставена във варненската болница „Св. Анна”. 

"Резултатът е перфектен", заяви след операцията доц. Руслан Попстефанов. Заедно с колегата си д-р Николай Коларов той асистира на испанския ортопед д-р Алфредо Агире от университетската клиника в Аликанте - специалист в ревизонното протезиране.

Операцията беше излъчвана в реално време в продължение на няколко часа. Тя беше наблюдавана от ортопеди и студенти от университетите в Месина, Аликанте и Варна. Към общата им програма за научно-практическо сътрудничество скоро ще се присъединят и университети от Южна Германия. След това общите им проекти ще кандидатсват за финансиране по програмите за наука и образование на Европейския съюз, обяви проф. Димитър Камбуров.