Награда "Варна" - само за творци, може и посмъртно

Мисия Варна

11-01-2013, 16:47

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Никой не може сам да предложи кандидатурата си за приза

Награда "Варна" вече ще се дава само на творци, не и на техните меценати. Това решиха днес съветниците от комисията по култура. Две от категориите, в които досега се номинираха организатори на културни събития и любителни на изкуството, подпомагащи творческия процес, отпадат. Наградите остават 9 - за литература, изобразителни изкуства, театър, музика, опера, танц, кино, архитектура, журналистика.

Другата промяна в статута на наградите "Варна" не беше приета от съветниците. Председателката на комисията Даниела Димова предложи да отпадне възможността призът да се връчва посмъртно. Според нея така няма да се налага полагащите се на твореца 3000 лева да отиват при други хора. Идеята й обаче не беше подкрепена от останалите политически сили. Според Димитър Чутурков в изкуството често истинският талант бил оценяван едва след смъртта му.

Останалите предложени ограничения обаче намериха място в статута: наградата се връчва само веднъж на един и същ човек, както и един и същ творец не може да бъде номиниран едновременно за големия приз или за някои от деветте категории, кандидатите нямат право сами да предлагат кандидатурата си.

Голямата награда „Варна“ може и да не се присъжда, ако няма наистияна ярко изявен кандидат за нея.

Кой ще вземе приза ще решава 7-членно жури, одобрено от кметската администрация.

Тази година стартът на номинациите ще бъде даден до края на февруари. кандидатурите с мотивировка, биография на твореца и авторски материал, но без препоръка, както беше досега, трябва да бъдат представени до 31-ви март. Още месец ще е нужен на журито, за да отсее кандидатурите.