Надзирател спечели дело за неплащането на нощен труд

В системата на затворите, служителите подобно на колегите си в МВР не са компенсирани за работа през нощта и на официални празници.

Председател на синдикално дружество на Синдикат на служителите в затворите в България осъди главната дирекция "Изпълнение на наказанията" за дължимо и неизплатено трудово възнаграждение за положен нощен труд. Това е първият случай, в който надзирател успява да спечели съдебен спор срещу ведомството по конкретния казус. Заради категоричния отказ на държавата да третира служителите на ГД"ИН" в унисон с националното и международно трудово законодателство, в края на 2011 г. за пръв път в историята на затворите в България, надзирател осъди главната дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието за това, че не му е изплащан извънредният труд, което породи вълна от дела на надзиратели.
„С предложения бюджет 2013г., за пореден път институциите в България отказват да поемат реални ангажименти към проблемите на пенитенциарната система и заетите в нея служители. Нарушени трудови права свързани с отчитане и заплащане на работното време, почивки, отпуски, изисквания за здравословни и безопасни условия на труд и др., са причина за запазване на тенденцията служителите на затворите и следствените арести да отнасят претенциите си до съда, като до момента са заведени повече от 300 дела от трудово – правен характер“, коментираха от Синдикат на служителите в затворите.