Задържаха и втория варненец с европейска заповед от Чехия

Новините

11-01-2013, 11:25

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В съучастие с Владимир Якимов е обвинен в измама

Издирваният от чешките власти заради влязла в сила 3-годишна присъда за измама и фалшифициране на парични знаци варненец Раим Рашидов, от днес е в ареста, съобщиха от пресслужбата на Варненския окръжен съда. Той е задържан на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районния съд в Прага.
Престъплението е извършено в съучастие с Владимир Якимов на 18 ноември 2010 година на бензиностанция в Прага. Според чешките власти, Владимир е поискал да се обменят 300 банкноти евро, 2 от които са били фалшиви, а Раим е контролирал и ръководил действията му в търговския обект. Щетата от престъплението възлиза на 6 900 крони, които били удържани от заплатата на измамения служител.
Заповедта за арест отговаря на всички изисквания, прецени състав на ВОС. Съдебните власти в Чехия дават гаранция, че както Раим, така и задържаният вчера Владимир имат право на повторен процес в Прага. Въпреки, че според варненския съд няма опасност Раим да извърши друго престъпление до гледане на ЕЗА по същество, то законосъобразната мярка за неотклонение спрямо него в настоящия момент е "задържане под стража". Основание за този извод се намира в обстоятелството, че от 8 години Раим живее и работи в Полша и често пътува в страни от Евросъюза. Този факт води съда до заключението, че след като вече знае за 3-годишната си присъда, може да се укрие от наказателно преследване.
Рашидов ще дочака в ареста следващото заседание на друг състав на Окръжния съд, който ще реши дали да го предаде на чешките съдебни власти. Това ще стане в следващите 7 дни, а ако обжалва днешното определение за ареста, варненецът ще се яви на 15 януари 2013 година пред Апелативен съд Варна.