Аксаково сменя тръбите

Животът

10-01-2013, 12:00

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Европроект спасява града от вечните ВиК аварии

 

Мащабен ремонт и разширение на водоснабдителната и канализационната системи в града подхваща община Аксаково. Това стана ясно днес след като бе оповестено спечелването на европроект по Оперативна програма „Околна среда“ на обща стойност над 13 млн. лв.

ВиК мрежата в Аксаково е изграждана преди повече от 40 години и тогава е обхващала единствено обществените сгради. Къщите и кооперациите, построени след това, разполагат с хаотично поставяна канализация, която не отговаря на съвременните изисквания. Така градът попаднал в затворения кръг на непрекъснати аварии и тежки проблеми с водопреносната мрежа, довели до пропадане на трасета и наводняване на улици.

Проектът за подобряване на градската инфраструктура за питейни и отпадъчни води в града ще избави Аксаково от водните несгоди. Градът ще бъде разкопан през юни тази година. Според ръководителя на проекта Красимира Дянкова строително-монтажните дейности трябва да приключат до февруари 2015-та. Така за 2 години ще бъдат изградени нови 4.2 км канализация, а над 6 километра ще бъдат рехабилитирани. Сега ще прокараме канализация и на места, където се очаква разширяване на града, обеща още Дянкова. 8,2 километра водоснабдителни клонове ще бъдат реконструирани. Ще бъдат подменени и голяма част от амортизираните водопроводни клонове, както и канализационните шахти.