Варненец пазарувал с фалшиви евро в Чехия

Крими

10-01-2013, 11:50

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

23-годишният Владимир Якимов е осъден на 4 години затвор

По искане на чешките власти във Варна беше задържан 23-годишен мъж, осъден за измама и фалшифициране на евро. За Владимир Якимов има издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА). Чешките власти настояват за екстрадицията на варненеца, койтои трябвало да изтърпи влязла в сила 4 годишна присъда. 

Според обвинението в началото на ноември 2010 година на бензиностанция в Прага Владимир използвал за разплащане фалшиви 100 евро и така причинил на пострадалата служителка щета в размер на 2 440 крони. Няколко дни по-късно, заедно с друг нашенец младежът посетил отново бензиностанция в друг район на чешката столица и там поискал обмен на 2 фалшиви банкноти по 100 евро. Щетата, която нанесъл на служителя, който обменил ментетата възлиза на 6 900 крони.
Днес стана известно, че Владимир е съден задочно в Прага, без да е получил известие за воденото срещу него наказателно дело. В издадената за него Европейска заповед за задържане се посочва, че ако Якимов желае, ще има право на повторно разглеждане на делото в негово присъствие и с гарантирана защита. Според варненския съд заради предходното осъждане на Якимов за причинено ПТП, както и поради факта, че той пътува често в страни от ЕС, има опасност той да се опита да се укрие от съдебните власти, ако е на свобода.
Владимир Якимов ще остане в ареста до разглеждане на Европейска заповед за арест по същество. Той поиска днес доброволно да бъде предаден на чешките власти. Това негово желание ще бъда разгледано през следващите 7 дни от друг състав на ВОС.