Ученици изследват пътни икони

Животът

09-01-2013, 15:00

Снимка:

© Impact Press Group

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Двете икони са в специална витрина в залата за временни изложби във Военноморския музей

Военноморския музей стартира третото издание на образователната програма „Експонат на месеца”. За целта на група ученици от НГХНИ „К. Преславски”  бяха предложени за изследване две пътни икони, на които са изобразени Св. Сергий Радонежский и Св. Николай.  Двете икони, които досега не са показвани в експозицията на музея, са изложени в специална витрина в залата за временни изложби, където  могат да бъдат видени до края на месец януари.

Образователната програма е разработена от екип специалисти от музея и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Заниманията включват работа с документи и предмети от фондовете на музея. В първото издание на програмата възпитаниците на НГХНИ „К. Преславски” проучиха личността на капитан I ранг Петър Стоянов, издириха информация и съставиха историческа справка за отличията му, които бяха експонат на месец ноември. Във второто издание – експонат на месеца беше оригиналният ръкопис на стихотворението „В кубрика” на поета Никола Йонков Вапцаров.

Според християнските вярвания, пътните икони са тези, които човек взима със себе си, когато тръгва на дълъг път или на военен поход. Този тип икони са взаимствани от Византийската империя и в миналото са били широко разпространени. Само по време на Кримската война са направени около 150 000 бройки. Предполага се, че двете икони, обект на изследването, са именно от периода на Кримската война. Св. Сергий Радонежский е един от най-почитаните руски светци, покровител на воините и осигуряващ сполука в боя. Св. Николай също е от най-популярните светци, закрилници на моряци и рибари. Произходът и на двете икони, постъпили наскоро във Военноморския музей безспорно е руски.

В миналото пътните икони били подарявани от семействата на войниците, за да ги закрилят и да им носят късмет на бойното поле. На бедните -  пътна икона била подарявана от полковия свещеник. Иконата се носела в левия джоб на униформата, близо до сърцето. И не случайно, сред намерените на бойните полета икони има и такива, пробити от куршум.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"