Двойкаджии стават отличници с видеоуроци

Животът

03-01-2013, 13:26

Снимка:

Уча.се

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

След пет от видеоуроците на Дарин на следващото контролно от 102 ученици 95 са се представили отлично

Ученик с три двойки по математика + Седмица подготовка с видеоуроци = Шестица. С решението на това уравнение се е захванал Дарин Маджаров. Той е създател на сайта Уча.се - онлайн платформа с безплатни видео уроци по различни учебни предмети за ученици от 5 до 11 клас. Сайтът съществува от началото на 2012 година, като в момента има над 740 урока, изгледани близо 800 000 пъти. 

Усилията на Дарин вече дават положителен резултат. Освен индивидуалните успехи експеримент на 24-годишния създател на сайта показал, че след пет видеоурока по химия на следващото контролно от 102 ученици 95 са се представили отлично. 

Дисциплините са физика, история, български език, английски език, като с най-голям интерес са математиката, химията и биологията. Дължината на всяко видео е около 10 минути и цели да представи учебния материал по достъпен и лесен за разбиране начин за учениците.

"Изготвянето на всеки урок отнема по 4 часа", разказва Дарин пред Дневник. Първо започва да  събира информация от различни учебници и други източници. След това се прави видеото, в което да има доза закачка и интерактивност с рисунки и графики. 

Идеята за сайта възниква миналата година, когато сестрата на Дарин е в 11 клас и се затруднява с уроците. По това време той е студент в Германия и решава да й помогне, като направи анимирано клипче с урок по химия. По-късно заснема видео и по други предмети, а сестра му ги споделя с приятели. 

Така се ражда www.ucha.se. В началото Дарин започва сам с помощта на своята учителка по химия Мария Николова от Априловската гимназия в Габрово, където той е завършил средното си образование. Постепенно идеята се разпространява в съседните градове - от уста на уста.

И така до днес, когато вече има привърженици в цялата страна. През тази година печели финансиране от фонда LAUNCHub и се надява и на институционална подкрепа.

Уроците в сайта помагат както на учениците, така и на учителите и родителите. Според Дарин предимствата са интерактивният начин на представяне на знанието, което ги мотивира да учат. Същевременно това улеснява работата на преподавателите и не натоварва в повече графика на родителите.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"