Още 325 хил. лв. за завода за боклук

Решават за по-високите данъци за имоти край морето директно на сесия

325 хил. лв. ще бъдат пренасочени към Завода за твърди битови отпадъци, решиха съветниците от комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет на Варна. Те одобриха план сметка "Чистота" за 2013 г., която преди това бе разгледана и от колегите им в комисия "Благоустройство и комунални дейности". Тогава съветниците решиха от промила да се намалят парите, които ще се дават на сметопочистващите и сметоизвозващите фирми, като се увеличават тези за завода за боклук. 

На днешното заседание пък стана ясно, че 325 хил. лева ще отидат за завода  за да покрият инфлацията от 4,1%. Към края на октомври месец инфлацията е била 3,8%. Новите условия на договора ще влязат в сила от първи април. Това накара Владимир Тонев от "Нашия град" да предложи цялата сума да бъде намалена с 64 хил. лева, защото през първите три месеца изчисленията ще се правят според по-малкия процент. Искането на Тонев обаче не бе прието от останалите съветници.

Дали варненци, които имат имоти на морето ще плащат по-висок данък и такса смет ще стане ясно на утрешната сесия. Ново данъчно зониране обсъдиха съветниците от финансовата комисия, но без да вземат решение. Новата идея предвижда курортите Златни пясъци, Ривиера, Слънчев ден, Св. св. Константин и Елена и Чайка вече да се броят към втора зона на града. В нея ще попада и Евксиноград, а Трката ще мине в трета. Ако местният парламент одобри промените, данъчната оценка на имотите в тези райони ще се повиши, а това ще доведе до скок и на такса "смет" за собствениците.