Къде са погребани видните варненци?

Мисия Варна

18-12-2012, 00:36

Автор:

Кристияна Гочева

Всичко от Автора

С много обикаляне ученици и възпитател намериха последната обител на Михаил Колони

Гробът на кметувалия два мандата във Варна Михаил Колони се намира на старите гробища, но точното му местоположение тъне в пълен мрак за фирма „Обреди”.

 

През 2000 г. след дълго търсене и обикаляне из алеите на гробището, мястото на последния дом на дядо Колони е открит от възпитателя на Средношколско общежитие Радостина Касърова. Поводът е преименуването на общежитието, което вече 12 години носи името на легендарния варненец. Ученици от общежитието полагат на гроба венци и цветя, извършен е водосвет.

 

През 2012-а г., в края на миналия месец, за да почетат патрона си по случай 195-ата годишнина от рождението му, на ученици и възпитатели от общежитието отново се налага да обикалят из гробищните алеи, разказаха те пред Varnautre. Децата недоумяваха как е възможно да няма данни за гробовете на такива известни фигури. Оказва се, че общинското дружество „Обреди” не е в състояние да даде информация за местоположението на гроба на видния ни съгражданин. Същото се отнася и за мнозина други варненци, посветили живота си на града.

 

Самият Михаил Колони подобно на други значими личности първоначално е бил погребан в градинката до Катедралния храм. Към 30-те години на миналия век костите на повечето погребани там, вкл. и на дядо Колони са преместени в старите гробища. Може би поради това, че той няма наследници, никой не се интересува и не посещава гроба му и той запустява, скрит сред бурени и трънаци. Ако по стечение на обстоятелствата общежитието не бе кръстено на него, никой нямаше и да знае къде е погребан човекът, построил старите хали със собствени средства, започнал строежа на катедралата, на пристанището и заедно с Ян Новак наченал оформянето на Морската градина. Именно по негово време Варна започва да придобива европейски облик. Не бива да се забравя и,че именно под негово давление варненският общински съвет гласува да се отстъпи на княз Александър Батемберг землището на манастира „Свети Димитър” за построяването на летен дворец, а за обзавеждането му продава собствената си къща в Букурещ и дарява средствата от нея.