Aлкатраз в Аврен? Законът вече позволява

Архив Варна

17-12-2012, 17:01

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Американци искат да строят затвор във Варненско

Инвестиционен интерес към построяването на затвор край Аврен са заявили маерикански компании. Това съобщи днес депутатът от ГЕРБ Емил Радев. Проектът може да стане и реалност след влизането в сила на новия закон за публично-частното партньорство от 1 януари 2013 г.

В него е защитен интересът на държавата и общината, влезли в съдружие с частен инвеститор. Предприемачът няма да може да ипотекира апортната вноска - земя или сграда, общинска или държавна собственост. Той не може и да вдига капитала на съвместното дружество така, че държавата (общината) да останат без блокираща квота за решенията. Целта е услугите, които ще се предлагат в резултат на публично-частните партньорства да са с най-доброто качество и цена за гражданите, обясни депутатът.

Частните партньори вече задължително ще бъдат избирани според изискванията на Закона за обществените поръчки, а не както сега - с решение на общинския съвети или по разпореждане на министър.

Очакваме Законът за публично-частното партньорство за отпуши сериозен инвеститорски интерес в областите Здравеопазване, образование, инфраструктура, включително и по изграждане на затвори и съдебни палати, заяви Емил Радев.

През 2013-а може би най-после наистина ще започне строежът на Съдебната палата във Варна, на която бяха правени 4 първи копки при различни правителства.