Данъчните запорират сметки наред - дори за дълг под 500 лева

Животът

17-12-2012, 16:18

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

НАП-Варна продава на търг парцели на брега на морето в Ахтопол

Масирана акция за събиране на просрочени задължения е започнал НАП-Варна. Покана за доброволно изпълнение са получили дори фирми, пропуснали да платят по 300-400 лева. На неотзовалите се са били запорирани банковите сметки. Досега подобни задължения се разминаваха само с лихви за закъсненито и напомнящи писма.

346 745 328 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения са събрали публичните изпълнители от дирекция „Събиране” при ТД на НАП Варна за десетте месеца на годината.
216 720 846 лева от събраните просрочени задължения са данъчни, а 130 024 482 милиона лева са събраните просрочени здравни и социални осигуровки. 26 544 467 лева от тях са събрани принудително, като сумата е постъпила в държавния бюджет след запорирането на банкови сметки и продажбата на имущество на 166 търгове, проведени от публичните изпълнители от дирекция „Събиране” при НАП Варна.
На лица, които не са внесли доброволно просрочените задължения и не са потърсили контакт с НАП Варна за тяхното разсрочване, публичните изпълнители са изпратили 30 468 покани за доброволно изпълнение за сума от 379 948 314 лева. 27 019 банкови сметки на длъжници от обхвата на териториалната дирекция са запорирани, след като са получили покани за доброволно изпълнение, но са отказали да изпълнят задълженията си към приходната агенция. 895 от тях са поискали и получили от НАП Варна разрешение за неотложни плащания. Разрешенията за неотложни плащания позволява на фирмите да ползват за дейността си част от постъпващите по запорираната сметка суми, а останалата част да отиват за погасяване на просрочените данъчни и осигурителни задължения към бюджета. НАП Варна е усвоила 4 891 196 лева от запорираните сметки, като е дала възможност на фирмите в затруднение да продължат да работят. "Ние не сме някоя наказателна бригада. Влизаме в положението на фирмите. Особено на големите - да не излязат от пазара, да си стъпят на краката", обясняват данъчните.
76 374 893 лева очакват да получат в НАП-Варна от образуваните 25 770 изпълнителни дела за десетте месеца на годината. 61 фирми да бъдат обявени в несъстоятелност е поискала от съда НАП Варна до края на месец октомври 2012 година. Става въпрос за фирми, които имат непогасени данъчни и осигурителни за по над 500 хиляди лева, като общият размер от тези длъжници е близо 100 милиона лева. Действията за обявяване в несъстоятелност са предприети от публичните изпълнители при НАП Варна, след като представителите на фирмите не са предприели никакви действия за цялото или частично изплащане на натрупаните задължения, въпреки предупрежденията от приходната агенция.
Всичките 61 фирми, за които НАП Варна е поискала обявяване в несъстоятелност, са предадени на прокуратурата за търсене и на наказателна отговорност.
От НАП Варна съветват лицата, които имат просрочени данъчни или осигурителни задължени, да ги внесат доброволно в предвидените от закона срокове. Ако имат временни затруднения, нека потърсят своевременно контакт с публичните изпълнители от териториалната дирекция, за да бъде намерен начин за тяхното разсрочване и да се избегне налагането на принудителни мерки за тяхното събиране, като запор на банкови сметки и публичната продан на имуществото им.
965 хиляди лева внесе НАП Варна в държавния бюджет от продажби на конфискувано злато и валута през десетте месеца на 2012 година. Близо 7.5 кг. злато и сребро, отнето в полза на държавата от съдебната власт и митници, беше продадено чрез тайни търгове, като реализираните приходи възлизат на 272 хиляди лева. От продажба на отнета в полза на държавата валута в хазната са постъпили 693 хиляди лева. Близо 1.3 милиона лева са общо постъпленията в бюджета в края на месец октомври от продажби на вещи и имущества, изоставени или конфискувани в полза на държавата от Агенция митници, съдилищата и др. институции.
От началото на годината инспекторите по приходите от отдел „Продажби” при НАП Варна са провели 30 търга, на които бяха предложени за продажба вещи и имоти на обща стойност над 1 милион лева. От сайта на дирекцията става ясно, че в момента се продават магазини, гаражи и ниви. Срещу 220 000 лева са обявени на търг и четири парцела на брега на морето в Ахтопол. Заради дълг към данъчните се продава и кулокран.