Черно море Порт Варна удари Ямбол в продълженията

Варненци с драматична победа след страхотен дебют на Любиша Върчел

Черно море Порт Варна и Ямбол решиха изхода от дербито на кръга в Булсатком НБЛ в продължение, а варненци се наложиха с крайното 78-74. Отборите проведоха истинска битка през всички 45 минути на срещата в зала "Конгресна", а много полезен за победителите бе дебютиращият Любиша Върчел. Той даде голяма стабилност на „моряците” под коша и те записаха пета победа за сезона. Варненци имат и 4 загуби, а ямболии са с актив 4-5 след трета поредна загуба.

Въпреки серия от 9-0 в полза на варненци за начало на мача, ямболии успяха бързо да наваксат изоставането си и изравниха при 14-14. Равностойна игра до края на първата част доведе до 18-17 в полза на гостите. След като разликата стана най-много 5 точки, и то веднъж през втората част, а смените на водачеството бяха чести, се стигна до 31-30 в полза на Ямбол на почивката.

Темпото се запази и след почивката, като смените на водачеството и изравняванията продължиха, а разликата беше 2-3 точки през цялото време. В крайна сметка всичко остана да се реши в края след 52-51 за варненци след третата част. Играта кош за кош продължи, за да се стигне до равенство при 58-58. Серия от 5-0 при 3 минути до края изведе домакините напред с 63-58, но последва светкавичен отговор за Ямбол за 63-63. Лари Хол и Мартин Дурчев вкараха по два наказателни удара до края на редовното време и мачът влезе в продължение.

В началото на добавените 5 минути Ямбол поведе, но „моряците” бяха плътно зад съперника. Малко повече от минута преди края варненци обърнаха резултата и поведоха с 3 точки. последва размяна на наказателни удари, които запазиха разликата, а времето до края не стигна за обрат на гостите и Черно море победи.

Черно море спечели борбата под коша с 49-41, а и двата отбора имаха успеваемост 7/23 за тройката и бяха сравнително равностойни в стрелбата за две точки. Разликата обаче дойде от наказателните удари, тъй като варненци вкараха цели 29 от 42 опита, въпреки по-добрата успеваемост на ямболии – 15/20.

Любиша Върчел дебютирапо най-добрия начин за победителите – с дабъл дабъл от 19 точки и 16 борби. 18 плюс 8 добави Асен Великов, а с 16 точки и 13 борби завърши Георгиос Галиотос. 12 пък вкара Станислав Цонков.

За Ямбол Мартин Дурчев бе най-резултатен с 22 точки и добави по 5 борби и асистенции, 17 точки вкара Станислав Говедаров, а 13 – Юлиян Радионов.

В следващия кръг „моряците” гостуват на Черноморец, а Ямбол ще играе срещу TESY България (20) в София.