Когато порасна, искам да стана.... сводник

Животът

14-12-2012, 13:12

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това е най-мечтаната професия сред хлапетата в Максуда и Каменар

Сводник е най-мечтаната професия сред хлапетата в Максуда и Каменар. Стряскащата новина съобщи Ирина Антонова – медиатор от сдружение „Съучастие“, по време на конференция за местните политики за превенция на рисковото поведение сред децата и младите хора – програмно планиране и ресурсно обезпечаване.

"Съучастие" е партньор на община Варна по проект „Превенция на трафика на хора с фокус към ромското малцинство в България“, който се осъществява съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора и с финансовата подкрепа на френските посолства в България и Румъния.
Тази година медиаторите работят със 140 човека в Максуда, Каменар и Владиславово. Основно дейността е съсредоточена върху 14 семейства и 18 индивидуални случая. Медиаторите на "Съучастие" са от ромската общност. С помощта на обучени доброволци те информират младите хора за рисковете от трафика на хора, неговите видове и начини за реакция при извеждане от страната. Групите получават списък с телефони, на които могат да потърсят помощ при нужда, разказва Ирина Антонова. Целта на проекта е не проституиращите жени и сводниците да бъдат просто информирани за рисковете, но и доброволците да общуват с тях, да спечелят доверието им. Така с помощта на сдружението била спасена млада жена от Североизточна България. Тя станала жертва на трафик на хора и била отведена в Германия. Успяла обаче да се свърже с медиаторите и скоро ще бъде върната у дома при 3-годишното си дете.
От "Съучастие" признават, че засега нямало случай на жена, отказала се от проституцията след работа с медиатори на сдружението, но много от циганките, включени в програмата, започнали да се грижат за семействата и децата си.

По програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” С финансовата подкрепа на Глобалния фонд за борба с малария, туберколоза и СПИН за тази година са изследвани 4 394 души, извършена е индивидуална работа с над 7 000 души, а с кампании са обхванати над 15 000 души. 132 деца и младежи и 125 родители са обхванати от програмата „Ранна интервенция за деца в риск, породен от уязвимост на семейството и средата. Проведени са и девет общоградски кампании, насочени към общото население и средата, училищни превантивни клубове, работещи по метода „връстници обучават връстници. В програмата са обхванати 18 000 млади хора и 250 доброволци”, обобщи Светлана Коева, директор на Дирекция „Превенции” в общината.