200 000 лв. за детските карти за рейс

Мисия Варна

12-12-2012, 15:53

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ивалидите ще ползват безплатно общинските паркинги

200 000 лева струва досега на "Градски транспорт" издаването на карти за децата до 7 години за превоз в автобусите. Това съобщиха от общинското дружество, което обаче не е получило нито лев. Детските карти, които представляват застраховка, се издават от началото на октомври. 1400 родители до средата на ноември са подали документи, за издаване на пътнически карти за децата им.

Отпечатването, организацията и обявяването на всичко това обаче струва пари, оплака се прокуристът на дружеството Веселин Михайлов пред комисията по транспорт към Общинския съвет на Варна. Той поиска да знае кога общината ще преведе парите, които би трябвало да е получила от централния бюджет за тази дейност. "Ами като ги получим и ще ги разпределим", отговори му шефът на отдел "Общинска собственост, икономика и транспорт" Александър Димитров. Съветниците обаче поискаха писмено обяснение, защо се е получило забавянето в плащанията по картите. 

По-добри условия за инвалидите се очакват, след като влязат в сила промените за издаването на техните карти, стана ясно още на заседанието. Картите със знак "Инвалид" няма да се подновяват ежегодно, а ще бъдат със срок на валидност, колкото е посочен в експертното становище от ТЕЛК или НЕЛК. За онези, които са с пожизнен ТЕЛК картите ще важат за 5 години. Превозните средства на хората с увреждания ще могат да спират преференциално на обозначените за тази цел места, безплатно в "Синя зона" и на общинските паркинги, здравните, лечебните и социални заведения на територията на Варна.