Big brother и за птиците в резервата Камчия

Животът

12-12-2012, 12:40

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плажът на Камчия изчезна под тонове дървета

РИОСВ започва почистване на коритото на реката

Видеонаблюдение на птиците и животните в резерватите "Камчия" и "Балтата" предвижда проект, по който вече работи Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. За „Дейности за устройство и управление на Р „Калиакра“, Р „Камчия“, ПР „Балтата“ и ПР „Калфата“ - каквото е пълното име на проекта, ще бъдат отпуснати 1 037 880 лева по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“

В девствените гори край курортите "Камчия" и "Албена", където не се допуска каквато и да било човешка дейност, ще бъдат монтирани камери за видео наблюдение. "Така орнитолозите ще могат да наблюдават птиците от специалния посетителски-информационен център в резерват "Балтата"", обясни директорът на РИОСВ-Варна Румяна Радулова. В "Камчия" пък камерите ще осигуряват запис на изследователите и природолюбителите.

Сред основните дейности по проекта е и разчистването на коритото на река Камчия от паднала растителност и земни маси между пътя Варна-Бургас и резервата. Ще бъдат изсечени черна акация, див орех, зелен бутрак и бяла акация на площ от 22 дка.

Високи платформи, които ще бъдат построени в резервата "Камчия", ще помогнат за гнезденето на морския орел. Гнездилки и храна ще бъдат поставени и за спасяване на застрашената от изчезване полубеловрата мухоловка.