За година 1277 варненци напуснаха страната

Новините

11-12-2012, 12:53

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Цифрите са от официалната статистика на НАП, колко са реално забегналите остава загадка

От началото на 2012 година до днес 1277 варненци са подали заявления за напускане на страната в офиса на териториалната дирекция на НАП във Варна. Чрез заявленията хората се освобождават от плащането на здравноосигурителни вноски у нас. Освобождаването от вноски е за различни категории лица и съответно може да бъде приложено за различни периоди от време, съобщиха от НАП. Колко са варненците, които реално са напуснали страната, но не попадат в статистиката остава загадка.

Един от най-често прилаганите способи за освобождаване от заплащането на  здравни осигуровки е прилагането на освобождаване по реда на чл.40а от ЗЗО. Съгласно този ред  "българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите, обясниха от НАП-Варна. 

Ако лицата са пропуснали да подадат заявлението преди заминаването си в чужбина, могат да сторят това в рамките на оставащите 3 седмици до края на 2012 г.  За целта те трябва лично или по пощата, или чрез упълномощено лице (без изискване пълномощното да е нотариално заверено) да подадат едновременно заявление и декларация. При завръщането си в страната тези лица следва да подадат заявление за завръщането си в НАП  и ако отговарят на всички условия, ще бъдат освободени от дължимите от тях здравни вноски, посочиха още от Данъчното.