Революционни импланти лекуват дискова херния

Животът

11-12-2012, 11:28

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Двама варненски лекари са единствените, сертифицирани да поставят динамични имланти, заместващи дисковете между шийните прешлени

Иновативната технология от две години се използва успешно в страни от Западна Европа, но в България се работи за първи път от началото на октомври и то във варненска болница. Д-р Димитър Харитонов е преминал обучение при проф. Шпетцгер в град Карлсруе, Германия и е сертифициран съвместно в екип с доц. д-р Светослав Калевски да осъществяват хирургичната интервенция за динамична стабилизация на прешлените. Вече успешно са оперирани 5 пациенти. И петимата са изписани на втория ден от поставянето на революционните импланти, произведени от немската фирма "Paradigm".

Стандартната процедура при здравословни проблеми в шийният сегмент, които налагат хирургични интервенции, е свързана с трайно обездвижване на съответната област, в която са използвани  имплантите. Освен това, пациентът носи обездвижваща яка два месеца. Иновативната хирургична  процедура изисква не повече от 40 минути на имплант, осъществена от опитен спинален хирург.

Първата пациентка на д-р Димитър Харитонов и доц. д-р Светослав Калевски  е 32-годишната Светлана, която е постъпила в клиниката с диагноза шийна дискова херния и силни болки. Поставени са й два динамични импланта в резултат на което пациентката се чувства отлично. Самата тя споделя,че няма болки и ограничения в движенията. 

Сравнена с останалите методи, използвани при оперативното лечение на шийните дискови хернии, динамичната стабилизация няма аналог. Използваният иновативен имплант осигурява стабилност и контролирано движение на шията. След поставянето му той започва да действа като амортисьор, а гръбнака остава функционално динамичен,  с което  ефективно се предотвратяват дегенеративни процеси в съседните нива.