Фалстарт за кметството на "Младост"

Мисия Варна

10-12-2012, 19:20

Снимка:

район "Младост"

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общински съветници напират да строят сграда за кметство "Младост"

Преди дни стана ясно, че общински съветници напират да строят сградата на районната администрация

Неуспешен опит да стартират процедурата за избор на изпълнител за строителство на сградата за район "Младост" направиха днес съветниците от комисията по собственост към местния парламент на Варна. 

По предложение на кмета Кирил Йорданов градските депутати трябваше да разгледат условията на нов конкурс, в който строителят ще вдигне сградата на свой терен, а общината ще му плати разсрочено и в кеш – на 36 до 60 месечни вноски. Предложението обаче така и не стигна до разглеждане по настояване на Янко Станев. Той обяви, че имал информация, че решението на Общински съвет да не се сключва договор със собственика на "Пфое Мол" "ЛЮК" АДСИЦ, където трябваше да бъде настанена районната администрация се обжалва.  По-късно стана ясно, че  съдът е отхвърлил и двете жалби на "ЛЮК" АДСИЦ. 

Фирмата трябваше да предостави 6000 квадрата от търговския център, оценени на 6180 000 лева. срещу 12 дка общински терен, на доста по-ниска стойност – 3 млн. лв. За това обаче трябваше да се доплати значителна сума от местния бюджет. Това беше и мотивът на градския парламент да отсвири договора, въпреки че "ЛЮК" АДСИЦ спечелиха предишния конкурс. 

Само преди дни пък стана ясно, че общински съветници,  приближени до Веселин Марешки напират да строят сградата на районната администрация. Както Varnautre.bg писа, мерак за строителство са изявили Петър Липчев от "Промяна за Варна", който е съдружник в "Екобилд 65" и Цветелина Тънмазова от групата на Веселин Марешки "Либерален алианс", която е управител на "Диджител" ООД. Предложението на Липчев е сградата на кметството да бъде до бул."Трети март" в близост до жилищния комплекс "Оркид". Идеята на Тънмазова е за бул."Република" до медицинския комплекс на Марешки. 

В крайна сметка съветниците решиха да се съберат на комисия отново в четвъртък. на която да разглеждат само казуса за "Младост". Самият Петър Липчев посочи, че вземането на решение  не било спешно, защото е възможно да се внесат и други предложения от мераклии да строят и нещата да станат по-атрактивни.