Резервен списък с пешеходни зони чака пари

За обновяването на "Главната" и площада ще бъдат отпуснати 5 млн. лева

Резервен списък с 10 допълнителни обекта за финансиране по оперативна програма "Регионално развитие", приеха днес съветниците от комисиите по "Европейски въпроси и международно сътрудничество" и "Финанси и бюджет". Основна цел на проекта "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна" е пълната промяна на пешеходната зона: от Градската градина, площад "Независимост", бул. "Княз Борис I" и ул. "Русе", но само в няколкото квадратни метра около стълбите на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". За обновяването на "Главната" и площада със станалите пословични (вечно сменяни и вечно натрошени плочки) ще бъдат отпуснати 5 млн. лева по схема за безвъзмездна финансова помощ "Зелена и достъпна градска среда". 250 000 лева от тях ще трябва да осигури общинският бюджет.

При възможност за допълнително финансиране в проекта ще бъде включен и някой (или някои) от 10-те допълнителни обекта, оценени на по 500 000 лева всеки. Тук влизат Ларгото -  бул. "Сливница" от ФК до "Севастопол", но разделено на 4 части; самата градинка "Севастопол", пл. "Митрополит Симеон" (пред Катедралата), ул. "Преслав" от "Княз Борис I" до "ул. Одесос" (на 2 части) и ул. "Сан Стефано" около Римските терми - на 2 части.

Предложението за участието на община Варна по схемата за финансиране ще влезе в дневния ред на предстоящото на 19 декември пленарно заседание на общинския съвет, решиха днес двете комисии. Това стана въпреки гласовете на някои съветници, че проектът още не е говот напълно.

"Решението от сесията е важно, защото то е част от изискваните документи, които трябва да подадем до 11 януари 2013 г.", контрира опитите за отлагане шефът на евродирекцията Петър Радушев.