"Закуска за бездомник" - дайте левче за гладните

Новините

08-12-2012, 14:11

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В близост до закусвални, пекарни и фурни, на 15 декември организаторите ще канят варненци и гостите на града да станат част от благородната кауза

Кампания "Закуска за бездомник" стартира на 15 декември във Варна. Зад инициативата стоят група млади хора, мотивирани от желанието във време на криза да окажат помощ на хората без дом. Идеята им е да привлекат вниманието на обществото към обострящият се световен проблем - все повече хора да остават без дом, закрила и препитание.
Следващата събота в централните райони на град Варна ще се раздават рекламни материали и разяснителни листовки за кампанията. Жителите и гостите на морската столица, желаещи да станат част от благородната кауза ще бъдат приканвани да отделят 1 лев и да закупят закуска за един бездомник.
На www.Bezdomnik.com има публикувана интерактивна карта, на която са изобразени локациите на закусвалните в градовете в България и местата, където се събират бездомници. "Така ще може да изберете най-удобното за вас място за да направите едно добро дело", споделят инициаторите. Желанието им е кампанията да се разгърне в ежемесечни акции.
Според статистиката в сайта им в България по неофициални данни броят на бездомниците варира между 25 и 35 хиляди. "Хората без подслон нямат право и да гласуват по време на избори, поради липса на постоянна адресна регистрация. Може би, поне този факт би събудил любопитсвото и ангажираността на държавните институции, да се погрижат за бездомните хора", казват организаторите на кампания "Закуска за бездомник", която се заражда като проект-задание по Рекламен инженеринг и дизайн в Икономически университет - Варна.