Роднините на Красимир: Убит е!

Крими

08-12-2012, 07:00

Снимка:

Личен архив

Автор:

Искра Сотирова, в. 24 часа

Всичко от Автора

Още по Темата:

Намериха в дере тялото на изчезнал бизнесмен

И вторият оглед не откри куршума, умъртвил бизнесмен от Варна

Близки на открития мъртъв Красимир Кинчев от Варна искат сериозно разследване за смъртта му. Те не вярват и не намират логични доказателства 49-годишният мъж да се е самоубил в непристъпно дере.

“Аз се чух с него по обед на 6 ноември. Говорихме оперативни неща - че трябва да вземе кола от сервиз и че ще се видим вечерта”, казва синът му Калин Петров. Той помага в “Айс Фуудс” от няколко години. Фирмата се занимава с дистрибуция на замразени и охладени храни за ресторанти и магазини. Бащата държал финансите и всичко, свързано с тях.

25-годишният Калин определя мащаба на бизнеса като среден към малък, въпреки че фирмата е сред водещите във Варна.

“Вуйчо беше позитивен, методичен и обмислящ ходовете си човек със сериозна психологическа подготовка. Интересуваше се от такъв тип литература и не пасва да се е самоубил”, твърди племенникът му Петър. По спешност той поел финансовата работа във фирмата. Направен й е одит.

Според Калин и Петър е нелепо да се смята, че Красимир се е самоубил заради дългове. Всичко, което дължи, е като физическо лице. Ставало дума за 120 хил. лв. от овърдрафти.

“Миналата година негов колега от Бургас се самоуби в офиса си. Баща ми коментираше, че самоубийството не решава проблемите, а наранява семейството и го товари с проблеми”, разказва Калин.

Роднините смятат, че разследването не се движи във вярна посока.
“Търсим вариант разследващите да разглеждат случая като убийство. Ако трябва, ще бъдат назначени още независими съдебномедицински експертизи”, настоява Петър. Той не вижда логика вуйчо му да е оставил колата си пред вкъщи и да е тръгнал към дере, откъдето после да го вади Гражданска защита. По-скоро тялото нарочно е захвърлено в непристъпна местност.

Красимир разказвал как навремето трябвало да застреля едно прасе на село, вместо да го колят. Куршумът се изплъзнал от челото на животното и само го одраскал. Как ще се застреля в главата след опита, който има?

Близките искат отговор защо куршумът е изстрелян в челото, а изходната рана
е долу на тила - отгоре надолу.

“Наистина изстрел в челото не е типичен за самоубийство. Въпреки това не е невъзможен. На този етап везните наклоняват към версия самоубийство”, казва Десислава Йотова, говорител на районната прокуратура.

В четвъртък вечерта при втори оглед оперативни работници са открили гилза от “Макаров”. Все още обаче не е намерен проектил - остатък от куршума, минал през главата на мъжа.

“Повторният оглед е назначен от наблюдаващия прокурор. Намирането на проектила е важно за балистичната експертиза. Ще се сравни дали куршумът съответства на личното оръжие на бизнесмена, бил ли е в цевта на този пистолет”, заяви Йотова. Тя признава, че има въпросителни около случая, но на този етап няма основание да се мисли, че Красимир е бил убит. Разследващите работят по версия самоубийство и по-точно по чл. 127 от НК - подтикване или склоняване към самоубийство. Водят се и са проведени разпити с най-близките му хора и роднини. Проучва се имал ли е врагове, неуредени сметки, проблеми.

“Няма такова нещо, че на 6 ноември обядвал у дома, телефонът му звъннал и той излязъл. Беше обичаен работен ден”, спомня си синът Калин.

Около обед в този ден бизнесменът излиза от офиса, отбива се вкъщи и след това следите му се губят. Взел е със себе си законно притежаван “Макаров” и разрешително за него. Когато не се прибира вечерта, семейството подава сигнал в полицията, че е изчезнал.

Оръжието е открито на 4-5 м от тялото му на 4 декември. На него случайно се натъква козар край тв кулата.

По непотвърдена информация смъртта на бизнесмена е настъпила 10-ина дни след изчезването му, очаква се експертиза да потвърди това. Патоанатомите са затруднени заради напредналото разложение на тялото и пораженията от диви животни.
Случаят с Красимир Кинчев е 4-ият за 2 месеца във Варна, обявен от разследващите като самоубийство или нещастен случай. Много въпросителни витаят около смъртта на аксаковския бизнесмен Борислав Енчев. В първите часове след намирането му беше оповестено, че е загинал от паднал витраж. Впоследствие се оказа, че е умрял от куршум в тила. Няма информация за 30-годишния Николай Иванов, открит застрелян в дома си във “Владиславово”.

“Оперативните групи работят усилено по всички случаи, проверяват се всички версии”, допълва главният дознател Петър Петров.