Варненец стана шеф на Българската психиатрична асоциация

Животът

07-12-2012, 17:14

Снимка:

Личен архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Доц. Христо Кожухаров: Основната ми цел е да обединя различията

Доцент Христо Кожухаров е новоизбраният председател на Българската психиатрична асоциация (БПА).

До избирането му на поста се стигна, след като предишният председател и заместникът му напуснаха постовете си.
Според устава на БПА, след като председателят се оттегли, на неговото място застава заместникът му, но поради двойната оставка, общото събрание на асоциацията насрочва нов избор, който е спечелен именно от доц. Кожухаров.
Избран му е и заместник - д-р Емил Грашнов от София, който ще наследи поста на председателя след три години.
"Българската психиатрична организация в момента е много разединена", изрази съжалението си пред Bulgariautre.bg Кожухаров, който си пожела да обедини различностите, за да седнат заедно на масата на преговорите и да обсъдят проблемите.
"За жалост Българската психиатрична асоциация във времето се раздели на множество подгрупи и се защитаваха множество интереси, които си противоречаха взаимно. Примерно – интересите на университетски клиники и на обикновените клиники са различни, интересите на амбулаторните и стационарните работещи са различни, интересите на работещите по НЗОК и такива, които не работят с нея – също са различни. Въобще настана някаква абсолютна анархия и основната ми цел е да се създаде едно лице, което да е единно и да представлява българския психиатър пред здравното министерство, парламента, договорите с НЗОК и т.н., това е основната ми цел", допълни той.
Доц. Христо Кожухаров обяви, че ще пледира и техен представител да се включи при преговорите със здравната каса.
Като един от водещите проблеми с НЗОК, който все още не е решен, е различните методи на финансиране на психиатричната помощ, което по думите му води до страшни проблеми.
"Но аз приемам роляти ми на председател като отговорност, като един човек, който иска да обединява опита, знанията и интересите на колегите си, и ще се спрява", изрази увереността си новият председател на Българската психиатрична асоциация.
Доц. Христо Кожухаров завършва образованието си в Медицинския университет във Варна през 1993 г. Придобива специалност по психиатрия в Медицинска академия-София. Работи в многофункционална болница за активно лечение “Св. Марина”-Варна. Става доцент в Медицинския университет-Варна през 2011 г.
• 1994-1996 г. - специализация в Катедрата по психиатрия и медицинска психология при Медицински университет - Варна
• 1997-1998 г. - специализация по психотерапия и обща психиатрия в Психиатричната болница в гр. Листал, Швейцария.
• от 1999 г. е психиатър в Психиатрична клиника - Варна.
• 2000 г. - курс по здравен мениджмънт в Медицински университет Варна.
• 2008 г. - сертификационен курс за ръководители на субституиращи и поддържащи програми при зависими пациенти.
Българска психиатрична асоциация - председател на регионалната организация-Варна от 2000 г. до ноември 2012 г. Член е и на Българска медицинска асоциация.