С военен ритуал честват Никола Вапцаров

Новините

07-12-2012, 10:03

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Днес се навършват 103 г. от рождението на поета

С поднасянето на венци и цветя пред паметника на Вапцаров ще започне днес тържеството по повод патронния празник на Висшето военноморско училище . 103-годишнината от рождението на големия поет и моряк ще бъде отбелязана с тържествен военен ритуал от 14 ч, след който племенница на именития българин- Мая Вапцарова, ще представи книгата си „Докосване до сътворението” .

По повод рождението на поета тържества ще има и в ОУ „Никола Вапцаров”. По традиция възпитаниците на школото отбелязват годишнината с празнично шествие. 

Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в Банско. Той е възпитаник на варненското военноморско училилище, където постъпва през 1926 г. През 1930 г. започва стаж на миноносеца „Дръзки”, а през април и май 1932 г- с кораба „Бургас” посещава Цариград, Фамагуста, Александрия,Бейрут, Порт Саид. На 23 юли 1942 г. е осъден на смърт и разстрелян. Вапцаров е един от значимите български поети, получил и световно признание. Стиховете му са предени на над 50 езика и са издадени в над 40 страни.Посмъртно през 1952 г. му е присъдена Международната награда за мир, с което става единствения българин, удостоен с нея.