Кръчмари блокират 112: Помощ, пушачи!

Новините

07-12-2012, 05:55

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

След 15-ти декември ресторантьорите ще пуснат пушачите да димят в заведенията.

Ресторантьори се договориха след 15-ти декември да пуснат пушачите да димят в заведенията. Стопаните на кръчми и кафенета в цялата страна се стягат да протестират срещу тютюневото вето. Решението до края на годината да има пепелници на всяка маса в кръчмите е на Българската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Оттам уточниха, че за димилките са уведомили правителство, общини и Регионалната здравна инспекция.

За да изпълнят мисията си, ресторантьорите са се договорили на 15 декември да "размотават проверяващите от здравни инспектори през целия град и всеки техен акт да жалят в съда". Важно уточнение за деня на гражданското неподчинение на ресторантьорите е, че макар да отворят врати за пушачите, самото димене ще си е на отговорността на клиента. Ако въпреки уведомлението инспекторите тръгнат да глобяват, ресторантите са измислили хитра схема за развъртане. Те са се договорили да звънят едновременно на тел 112 със сигнал, че при тях се пуши. Така тримата налични инспектори от никотиновата полиция в Хасково например няма как да смогнат да се отзоват на всяко повикване.

"На обещания обаче не вярваме, затова, ако до 15 декември не бъдат внесени нашите искания в парламента, обявяваме гражданско неподчинение." Това отсече Димитър Лукарев, председател на Асоциацията на собствениците на заведенията в Пловдив. Ресторантьорите искат да се върне старият режим със зали за пушачи и непушачи. Те са против вдигането на тютюневото вето след 22 часа. От 15 декември до 1 януари кръчмарите под тепетата ще извадят пепелниците в часовете от 12 до 00 часа.