Общински съветници напират да строят сграда за кметство "Младост"

Мисия Варна

05-12-2012, 15:44

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Строителството на нова сграда за администрацията на района може да започне през 2013-та година, научи "ВарнаУтре".

Предложението за обявяване на конкурс вече е готово. От него става ясно, че сградата ще бъде изградена върху частен имот, а след това Община Варна ще стане неин собственик. Официално мерак за строителство засега са изявили двама общински съветници – Петър Липчев от "Промяна за Варна", който е съдружник в "Екобилд 65" и Цветелина Тънмазова от групата на Веселин Марешки "Либерален алианс", която е управител на "Диджител" ООД. Предложението на Липчев е сградата на кметството да бъде до бул."Трети март" в близост до жилищния комплекс "Оркид". Идеята на Тънмазова е за бул."Република" до медицинския комплекс на Марешки.
Според заданието за изработването на идеен проект, утвърдено от кмета на "Младост" Христо Христов, сградата трябва да е в централната част на района, да има информационен център на партера, приемна за граждани, минимум 40 кабинета за служителите, конферентна зала с 80 до 120 места, озеленени тераси, както и рампи за хора с увреждания.
Едно от конкурсните условия е административната сграда да бъде готова максимум за 10 месеца. Инвеститорът ще си получи парите, които е вложил, на равни месечни вноски, но не по-рано от 2014 година. Тежест в общата оценка на предложенията ще има посочената цена на квадратен метър застроена площ.
В предложението на кмета Кирил Йорданов, което ще се гледа в петък от общинските съветници в комисията по собственост, пише още, че трябва да има 80 паркоместа, от които поне 30 закрити с отделен вход.
В края на септември 2011година общинските съветници приеха предложението да се проведе конкурс за замяна на общински имоти с площ над 12 дка и първоначална стойност 3 000 000 лв. , срещу сграда, в която да се помещава администрацията на “Младост”. Тогава идеята на “ЛЮК” АДСИЦ - дружество собственик на някогашния "Пфое мол", бе да се предоставят 6000 квардата от търговския център срещу 6 180 000 лв. Оказа се, че за да се финализира сделката, Община Варна трябва да изплати още 2 500 000 лв. без ДДС на “ЛЮК” АДСИЦ. При обсъждане на скандалната сделка на общинската сесия Марешки заяви : “Само доплащането е повече отколкото би излязло строителството на цяла нова сграда за кметството” . 
Районната администрация обаче така и не влезе в Мола. В края на юни тази година общинските съветници одобриха предложението на Кирил Йорданов да отменят решението си за сделката. Оказало се, че молът е ипотекиран. Така, за да не придобива имот с тежести, Общината остави администрацията в блока в „Трошево“, където условията за работа и облужване на гражданите са меко казано мизерни. .