Мними адвокати тормозят граждани

Мисия Варна

05-12-2012, 12:16

Снимка:

impactpressgroup.org

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Служители на фирми събирачи на дългове се представяли за юристи

Служители във фирми, натоварени от други компании да събират дълговете, заблуждават гражданите като се представят за адвокати. За това алармираха представители на адвокатската гилдия във Варна. Един от юристите получил обаждане от представител на подобна фирма, която събирала задължения от клиенти на ВИВАКОМ. Когато обаче поискал да му се представят му тръшнали телефона. Малко по-късно му се обадил "адвокат". Когато обаче въпросният бил запитан защо не се представя примерно за архитект, а точно като адвокат, телефонът отново бил затворен.
За практиката – събирачи да мамят, представяйки се за юристи, сигнализира адвокат Константин Парчев. Според него този подход, и то прилаган от хора „с килийно образование”, накърнява престижа на професията, която той упражнява. "Обмислям да внеса искане във Висшия адвокатски съвет, за да се преустанови тази практика, както и евентуално да се предприемат съдебни действия срещу въпросното дружество. Съветът ми към въпросните събирачи на дългове, които често работят на ръба на закона, е да оставят в миналото ретро – мутренския подход, а телекомите да си наемат адвокати", казва Парчев.
Чрез ползването на услугите на т.нар. фирми за събиране на дългове, самите телекомуникационни дружества си правят лоша услуга.
Служителите на тези фирми се легитимират към длъжниците на телекомите, че вземането към тях им било прехвърлено, като същевременно ги карат да заплащат сметките си в касите на операторите или реално да изпълняват задълженията си към стария кредитор. Така „събирачът на дълга”, както напоследък придоби гражданственост това понятие покрай въпросните дружества, може да продължи да си го търси от длъжника, смята адвокат Парчев. Цесията, обаче, за да е валидно противопоставима на длъжника, следва да му е съобщена преди това. Често това обаче не се случва, смята Константин Парчев.