Разрешават строителство по морското дъно

Новините

04-12-2012, 16:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плажовете без стопани - от догодина със спасители

Само инвеститори клас "А" ще могат да строят пристанища

Поправки в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата ще дадат възможност да се строи на дъното на Черно море. Това съобщи народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт Димитър Атанасов. Става дума за полагането на кабели, тръбопроводи и кейови стени. За да се реализират големи  инвестиционни намерения, начинът е да може да се строи на морското дъно - нещо което липсва в сега действащия закон.  

Другата промяна, която ще залегне е само инвеститори клас "А" да могат да изграждат нови пристанища, които щом заявяват намерение няма да се явяват на конкурс или търг. "Когато има инвеститор от такъв клас, той вече е показал сериозни намеренията и не е нужно да правим търг, който после да се обажлва и да се бави процедурата", обясни Атанасов. По думите му крупните инвеститори, които имат възможности да наливат стотици милиони в пристанища, нямат време за губене в тежки процедури. Тези, които пък вече са собственици на пристанища ще могат да ги разширяват и без да са инвеститори от клас "А". Ако хипотетично се появи повече от един инвеститор клас "А", кой от тях да вдига пристанище ще преценяват ресорните министерства - на транспорта и на регионалното развитие. 

Съществена промяна в закона е и отпадането на двустепенната система  на устройствено планиране на територията на пристанищата за обществен транспорт. С преминаването към едностепенна система на генералния план на пристанището получава статут на подробен устройствен план, който ще се дава общината. 

С промените ще отпадне и утвърждаването на списъка за пристанищата за обществен транспорт от Народното събрание. Утвърждаването ще става с решение на Министерския съвет. "Така инвеститорите, които искат да разширяват пристанищата и вече са го направили няма да чакат по една година тежката и тромава процедура на парламента, който да утвърди списъка", обясни още народният представител. 

Промененият закон ще признае и съществуването на пристаните. Сега действащото законодателство не ги признава като пристанищни съоръжения и не позволява те да бъдат използвани по предназначение, но те всъщност функционират. През светлата част на денонощието и при благоприятни метеорологични условия ще могат да бъдат ползвани за приставане на определени видове кораби. Морска администрация ще контролира пристаните и ще може да временно да спира работата им. 

На 11 декември предстои обществено обсъждане на промените в закона, в което ще се включат представители на бизнеса и местната власт. Обсъждането е от 10 часа в община Варна.